Започна първият фестивал на меда „Шумен жужи"

11:13, 01 окт 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият фестивал на меда „Шумен жужи” започна днес.

С песни на малчуганите от детски градини и фолкорни изпълнение на певческите групи бе даден стартът на първият десетдневен самостоятелен фестивал на пчеларите в Шумен. Организатори са НЧ „Боян Пенев” и Съюза на българските пчелари.

„Това е шестата ни проява на открито, която трае повече от три дни. Първото изложение в рамките на Карнавал на плодородието и бе тридневно. После постепенно ги увеличавахме и сега вече проявата е десетдневна”, каза председателят на местната структура на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева и добави, че желанието на пчеларите е да са по-близо до клиентите и да популяризират пчелния мед.

Тя обясни още, че един от акцентите на фестивала е вниманието към пчелите и тяхното опазване.

„Пчелите са изключително важни за съществуването на живота на планетата. Искаме в нашия град да се провежда такъв меден фестивал и да „жужим”, че трябва да се прави всичко възможно да се опазват пчелите”, заяви Челебиева и отбеляза, че има висок риск за медоносните насекоми около обработките на земеделските култури.

Друг акцент е ползите от меда и въздействието им върху човека, каза тя.

„Искаме да напомним, че ако консумира по един килограм на месец, човек си гарантира здрае и дълголетие”, категорична бе Челебиева.

Тя каза, че в момента цената за килограм мед е около 7 лв. и е съобразена с възможностите на клиентите.

Фестивалът се провежда на пешеходната алея пред магазин „Детски свят”.

Производители от област Шумен са разположили своите щандове, където всеки може да види, дегостира и да се запознае с различните продукти, получавани от пчелите.

„Шумен жужи” ще продължи до 10 октомври, като амбициите на организаторите са той да се провежда занапред на всяка нечетна година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама