Затвориха пробойна в обществените поръчки, отворена от Орешарски

11:30, 01 окт 15 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поправки, затящи режима за преференциално възлагане на обществени поръчки на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, депутати запушиха дупка в закона, въведена по предложение на вицепремиера в кабинета “Орешарски” Даниела Бобева, за която експерти предупреждаваха още миналата година.

Тогавашното управляващо мнозинство прие, че Министерският съвет поддържа списък по дейности, по които обществените поръчки преференциално трябва да се възлагат на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Резултатът беше ръст на регистрираните такива фирми и затруднения при възлагането, защото такива търгове нямаше как да бъдат възлагани на други фирми, а имало чести случаи, при които нямало специализирани предприятия и кооперации, които да имат капацитета да ги изпълнят. Също така понякога собственици на такива фирми обжалвали поръчки, при които са избрани други изпълнители, и по този начин блокирали възлагания, пише в мотивите на законопроекта, приет днес на две четения.

Затова сега се предлага при липса на избрана такава фирма да може друга, която не е от такъв тип, да поема изпълнението на поръчката. Въвеждат се и повече изисквания на специализираните предприятия и кооперациите, които ще трябва да представят повече документи, с които да доказват дали отговарят на необходимите условия, защото в момента недобросъвестни лица използват дупката в закона.

С промени депутатите преместиха още Агенция по обществени поръчки в Министерство на финансите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама