Иновативни технологии борят горските пожари в Аксаково

12:02, 01 окт 15 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интегрирана система за ранно откриване и превенция на пожари е разработила варненската община Аксаково. Проектът е финансиран в рамките на европрограмата за развитие на селските райони, с което процентът на защитените от пожари български гори скочи на над 11 %.

Противопожарната кула е изградена в землището на с. Изворско с цел постигане на максимална ефективност. Конструкцията й е с височина 25 метра и разполага с роботизирана камера с висока разделителна способност, телеобектив с 36 кратно оптично увеличение и електронна стабилизация на изображението. Специфичният дизайн на системата осигурява видимост в зона от над 70 км, а интелигентният софтуер позволява локализиране на пожара с точност до 15 кв. м.

Интегрираната система за ранно откриване на горски пожари извършва автоматизирана обработка на видеоизображения, използвайки модерни методики за анализ в реално време, което позволява откриване на пожари още във фазата на тяхното зараждане. Системата следи за признаци за горски пожари, като на автоматичен режим камерата последователно обхожда предварително дефинирани позиции, спирайки се на всяка от тях за определен период от време. Ако се засече подозрителна следа от огън – дим или пламък, се генерира звуков сигнал и алармен прозорец, който се предава към центъра за наблюдение, където експерт проверява маркираните кадри.

Освен подаване на видео данни в реално време, иновативната противопожарна технология предоставя информация и за метеоролoгичните условия – температура, влажност, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра, което позволява прогнозиране на  разпространението на огъня в ситуация на вече възникнали пожари.

На територията на България вече функционират над 20 системи за ранно откриване и превенция на горски пожари, разположени в планините Родопи, Пирин, Осогово, Стара планина, Витоша, Странджа, Беласица, Врачански Балкан и др. Предвижда се този брой да расте прогресивно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама