Цанко Цаков: Длъжни сме пред нашите деца да кажем "Стига!"

12:21, 01 окт 15 / Политика 25 1095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цанко Цаков е варненски политик и бизнесмен, отскоро е и председател на ПП "Отечество” и водач на листата за общински съветници във Варна. Завършил е "Икономика и организация на вътрешната търговия" във ВИНС "Димитър Благоев" – Варна. Повече от 20 години се занимава с търговска и стопанска дейност – туризъм, развлекателен бизнес през 90-те години, недвижими имоти, проекти, строителство. Понастоящем Цанко Цаков е председател на Борда и изпълнителен директор на едно от дружествата на Стоковата борса – "Регала Инвест” АД-Варна. Женен е, с две дъщери.

Г-н Цаков, защо един успешен бизнесмен се оказва водач на кандидатска листа за Общинския съвет? Свикнали сме да считаме, че в местната власт се целят некадърници, които не могат да се реализират в друга област на живота.

Най-общо мога да заявя, че това желание е породено от февруарските протести през 2013-а година. Тогава си казах, че сме длъжни най-вече пред нашите деца да можем да кажем „Стига!” и да поискаме промяна на самите лица на прехода, да можем да се преборим с този феодализъм, в който се превърнаха много от градовете на България. Колкото и да е крайно като изказване – това е истината. С политика трябва да се ангажират сериозни хора, които могат да дадат нещо на обществото. Защото ние не отиваме в местната власт, за да печелим пари и както бях казал скоро на майтап – каквото и да се случи, ние ще бъдем в пъти по-малко маскари от тези, които бяха там.

Да се върнем на февруарските бунтове – смятате ли, че те постигнаха своята цел?

Да, но частично. Протестите до известна степен ограничиха растежа на цената на тока, защото той щеше да бъде поне 50% за тези две години, а сега е около 10%.  Но може би най-ценната поука от тези събития беше, че политиците и олигарсите разбраха, че в крайна сметка думата има народът, а не една шепа хора.

Смятате ли, че някое от тези лица, срещу които варненци открито негодуват – не само през февруари 2013-а, а постоянно, няма да попаднат в бъдещия Общински съвет, към който вече са се запътили?

В нашата листа няма нито един кандидат, който досега да е участвал в политическия живот.  По този начин изразяваме нашата позиция за пълно обновление на общинския съвет. Можете обаче да погледнете листите на водещите политически партии и ще се види, че поне 30 души от стария общински съвет ще се възпроизведат отново.  Това е и основният акцент на нашата кампания – тези хора, по един или друг начин, да не продължават да пречат на развитието на нашия град.

Как ще се случи това, след като по всяка вероятност съветниците от листата на ПП "Отечество" ще попаднат, метафорично казано, в един стар бардак?

Веднага го казвам – ще се борим! Няма друг начин. Ние няма да гласуваме срещу интересите на гражданите. Неслучайно в първата десетка на нашата листа попадат и лица от февруарските протести – чисти и необременени хора, които работят с хъс. Надявам се, че системата няма да ги омаскари.

Каква е средната възраст на вашата листа и за колко мандата ще се борите в бъдещия общински съвет?

Средната възраст е мъдра – не повече от 33-34 години. Аз се явявам донякъде обединителна фигура между политиката, бизнеса и представителите на всички професии и съсловия, които участват в листата на ПП „Отечество”. Иначе се надяваме мандатите да бъдат най-малко 4, дай Боже и повече. Сега започва кампанията и имаме да вършим много работа в тази насока.

Планирате ли да сте част от управляващото мнозинство в бъдещия местен парламент?

Нека да видим резултатите и тогава можем да кажем.

Как си представяте конфигурацията в Общинския съвет?

Това ще бъде една сложна конфигурация. В местния парламент ще бъдем поне 5-6 партии или коалиции, които ще имат по 4-5 съветници. Именно това ще бъде основното звено, плюс управляващата партия, и няма да бъде лесно съставянето на мнозинство.

Партия "Отечество” има и двама кандидати за районни кметове, но защо се целите точно в Аспарухово и Владиславово, където има да се върши толкова много работа?

Крайните квартали, особено в последните години,  бяха забравени от управата на града, която фокусира усилията си върху центъра и Приморския парк. Този център  вече се ремонтира няколко пъти, не знаем точно колко пъти в последните години се сменяха плочките и колко пари се наляха за това. А в двата крайни квартала живее 30% от населението на Варна. Не може да правим лустро на един град, който има съсипана икономика, малко чужди инвестиции в последните години. Трябва да се възроди всичко това и тогава вече да се възстановява блясъкът на града. Така се прави навсякъде по света. Иначе, ако ще и златни фонтани да направим, това няма да нахрани варненци.

А кой е този фактор, който може да обърне нещата в посока стабилизация и икономически растеж и доколко това зависи само от местната власт?

Би трябвало всички ние да бъдем този фактор. Това не може да бъде само външен фактор – да очакваме като манна небесна отнякъде да ни се подари нещо. Всички ние трябва да бъдем активни – и в търсенето на инвеститори, и в това, което общината трябва да прави по линия на европроектите, защото си спомняме за едни предни мандати на някои сегашни кандидати, когато всички околни малки общини имаха 10 пъти повече усвоени европари, отколкото Варна, заради което градът изостана в своето развитие след 2007-ма година.

В този смисъл каква е оценката Ви за частичния мандат на кмета Иван Портних и бихте ли застанали зад неговата кандидатура по време на кампанията?

Оценката ми за работата на кмета Портних е по-скоро положителна. Има обаче много неща, които трябва да се свършат занапред. Затова всички можем да помагаме с участието си в общинския съвет като коректив и законотворци. Ние открай време сме били дясноцентристка партия, така че ние в ляво никога няма да погледнем за подкрепа. Мнението на нашите членове и симпатизанти и на всички хора, които ме подкрепят в момента, клони към подкрепа на кмета Иван Портних.

Прегледах акцентите в управленската Ви програма. Виждам, че тя е органически свързана с битието на младите хора и тяхната нужда, примерно, не само от изграждане на модерна спортна база, но и на писта за дрифт – нещо, което много ми е липсвало и на мен в по-ранен етап от живота ми.

Да, веднага искам да кажа, че това не е самоцел. По този начин целим да реализираме т. нар. превенция на катастрофите. Самоорганизираните авто- и мотогонки водят до смърт на млади хора и до заплаха за живота на всички останали. По груби данни средно на ден в страната при катастрофи загиват по четирима души. Затова сме решили да дадем на младите един отдушник, не само с тази дрифт писта, но и с развитието на спортната инфраструктура, за да има къде да изразходват своята енергия. Изграждането на дрифт писта не е кой знае каква инвестиция. Проектът може да се реализира в покрайнините на града, където Община Варна има подходящи за целта терени.

В своята управленска платформа сте си поставили и нелеката задача да се борите срещу произвола на монополистите – "Енерго Про", ВиК. Докъде обаче стигат правомощията на местната власт?

Това, което казах в началото – че с гражданските протести, които бяха през 2013-а година, не означава, че ние ще приканваме хората към бунтове, но не само ние, като партия, а целият Общински съвет трябва да има гражданска позиция. Защото не може, какъвто и да е монополистът, да не се съобразява с  местната законодателна власт – това го няма никъде по света! Винаги може да има не само законотворческа инициатива за данъци, за облекчения, за всичко, което е нужно, но не може да се чака една заверка в Енергото по 2-3 месеца, да се спъват проекти и изобщо да се пречи на бизнес инициативите в града.

Обявявате се и против разграбването на общинска собственост от "партийни фирми”, но как ще се преустанови тази порочна практика, която е повсеместна в България и не е характерна само за Варна?

Повсеместна е и при много обществени поръчки се използват различни скрити елементи на участието, което става още на ниво "документация”…

Да, но какво ще направите вие, при условие че прокуратурата не разследва тези далавери?

Дори и да ги разследва, това става частично, защото трябва да има позиция и от страната на фирмите. Много от тях обаче не смеят да жалят тези процедури.

Очевидно самият бизнес няма волята и смелостта да се противопостави на тази корупция, как тогава да очакваме икономически растеж?

Ако бизнесът има подкрепата на местния парламент, общинската администрация няма как да не се съобразява с това. Затова продължаваме да искаме това, което искаха и протестиращите през 2013-а година – пълна промяна в Общинския съвет. Варна винаги е носила новото, като се тръгне от 1999 година насам, затова съм категоричен, че във Варна никога един резултат не е предрешен. Ако някой си мисли това, много бърка.

Как ще коментирате хода на предизборната кампания до момента – не ви ли се струва твърде вяла, долавяте ли ясни и обосновани послания, както и воля за промяна на статуквото?

Според мен волята за промяна е символична, в момента в кампанията работим 5-6 щаба, работата на останалите поне до момента е фигуративна.

Как ще протече вашата кампания за местните избори?

Тя ще премине под знака на културата. Организираме няколко представления в различни райони на града, на които организатор е Театър „Българан”.  Целта ни е да кажем „Не на чалгата!”, която се налагаше години наред. Ние трябва да покажем на младите един образец за поведение, за да престанат да залитат по най-маргиналните явления – лесния начин на живот, който опорочава всичко.

Може би никак не е случаен фактът, че управителят на "Българан” Влади Янев е във вашата листа…

Да, имаме честта да е в нашата листа, макар че е на 29-о място. Неговият принос е много голям в нашата кампания.

Той години наред се бори с далаверите и роднинските схеми в културната сфера, които източват бюджета и нанасят тежки вреди на варненци, но хората сякаш не осъзнават това…

Ще се мъчим да му помагаме всячески тези неща да бъдат сведени до минимум. И не само в областта на културата, а във всички сфери на дейност не само на Общината, но и на града, защото нещата са много свързани.

Да разбирам, че кампанията ви ще бъде позитивна и конструктивна, тоест да не очакваме от вас предизборни компромати, атаки, интриги…

Да, нашата цел е да реализираме изцяло позитивна кампания. Не бихме се поддали на никакви нападки, макар че ги има вече по наш адрес. На всички граждани им е омръзнало от цялата помия, която се излива, затова отново залагаме на обществено полезното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама