Дават допълнителни пари за ремонти и в НИАР "Мадара"

12:24, 01 окт 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още 28 550 лева без ДДС ще даде Община Шумен за непредвидени строително-монтажни дейности в НИАР “Мадара.” Това става ясно от публикувана на сайта на Общината процедура за откриване на обществена поръчка с предмет „Консервационни и реставрационни работи на обекти паметници на културата” по Обособена позиция 1: Консервационно реставрационни дейности по НИАР „Мадара”..

Средствата са осигурени от бюджета на Община Шумен.

С парите ще се извършват допълнителни дейности, които не са били предвидени в първоначалния проект и от тях се е появила необходимост по време на работата.

Ще се довършат сградите на новия информационен център и магазина за сувенири. “Оказа се, че теренът е с голяма денивелация и е необходимо да се доизградят стъпала, да се направи облицовка и други подобни довършителни дейности”, каза евроекспертът в Община Шумен Данаил Данчев.

Реконструкцията на НИАР “Мадара” е част от европроекта на Общината “Оттука Започва България” по оперативна програма “Регионално развитие” на обща стойност 3 224 488.  За ремонтните дейности в “Мадара” първоначално бяха заложени малко над 300 хил. лв.

Освен “Мадара” в проекта са включени Шуменската крепост, възрожденските къщи по ул. „Цар Освободител“, водната каскада до Младежкия дом.

В средата на август Община Шумен извади още 147 500 лв. без ДДС за допълнителни разходи за ремонт на четирите възрожденски къщи в Шумен – „Доктор Верби” „Братя Среброви”, „Стойка Миланова” (Баба Райна) и  „Бучевинови”.

Изпълнението на проекта сега се извършва от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

В началото през 2012 г. работата по проекта спечели консорциум „Рестбилд“, в което тогава включваше шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД. През февруари тази година „Билдинг-строй Експрес“ бе купена от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама