Населението на България застарява, броят на хората с деменция расте значително

12:40, 01 окт 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на второ място по застаряване на населението в Европа и на четвърто в световен мащаб.  Затова ние искаме да обърнем внимание на възрастните хора и на мерките, които трябва да се вземат, за да живеят те по-добре. С тези думи д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст откри пресконференция по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Данни от проучвания показват, че процентът на застаряващите в България нараства значително за сметка на този на раждаемостта. Увеличил се е броят и на дементноболните в Европа. За България подобна статистика няма. "Преди 15 години в Европа официално имаше 4,5 млн. души с деменция. В края на 2014 те вече са 9,5 млн. Това е застрашителното", посочи проф. Лъчезар Трайков. Той подчерта, че през 2013 година са приети нови критерии в световен мащаб, с които болестта на Алцхаймер вече може да бъде установена, преди да е настъпила в класическата си фаза. 

По думите му обаче тази ранна диагностика е покачила двойно броят на деметно болните. "Оказа се, че болестта започва 20 години преди фазата на деменцията и 10 години преди преддементната фаза, която вече се открива", посочи Трайков. По думите му последните новости в лечението на болестта Алцхаймер са въведени преди повече от 12 години. Той обясни, че са открити над 140 молекули, които са "кандидати за ново лечение на Алцхаймер", а клиничните проучвания върху тях ще започнат в най-кратки срокове. 

По думите му надеждите са, че тези молекули ще успеят да подействат максимално радикално на болестта. Професорът обясни, че скоро ще бъде подготвен и нов национален план за борба с деменциите, тъй като първият не е бил приет от правителството през 2014 година.  

"Трябва да се подобрят социалните услуги, които предоставят навременна грижа за тези хора в домашни условия. Все още много малко се прави за мерките, които трябва да се взимат за гледането и грижата за тези хора", добави Надежда Тодоровска. 

Тя припомни, че миналата седмица е била приета промяна в Закона за здравето, която ще подобри социалните услуги в домашна среда. Ирина Илиева от сдружение "Алцхаймер България" каза още, че през последните 5 години на над 300 души е бил отказан личен асистент. Тя подчерта, че в нито нито една община в България няма информация колко души имат нужда от услугата "личен асистент". 

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че към момента с тази услуга се обслужват около 15 хил. души. Не само такива, които имат ТЕЛК, но и за самотно живеещи възрастни хора, в отдалечени населени места. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама