Румен Радев оттегли оставката си, Бойко Борисов го разубедил с 80 млн. лв.

13:59, 01 окт 15 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След разговор с премиера Бойко Борисов, командващият Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев е дал думата си, че ще оттегли подадения от него рапорт за напускане на поста и Българската армия, съобщиха от "Дондуков" 1.

Министър-председателят се е запознал лично с проблемите във ВСС и е обещал в Бюджет 2016 средствата за военната ни авиация да се увеличат с 80 млн. лв., което ще помогне за решаването на проблемите на летците ни.

„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви ген.-майор Радев.

Военен летец №1 е представил пред премиера трагичното състояние на авиацията ни. Той е посочил, че броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing (охрана на въздушното ни пространство) и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен, броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване.

Ген.-майор Радев е отправил и тежка критика към политическото ръководство на Министерстовто на отбраната, което не е спазило ангажимента си за ремонт на самолетите МиГ-29 и той остава неясен във времето. Въпреки че бе дадено обещание и за проект за придобиване на нов боен самолет, той също още не е внесен в Министерски съвет.

ВВС дори е изпаднала в ситуация да няма достатъчно гориво и за малкото полети, осъществяващи се в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама