Ученик каналджия от Хасково, прекарвал бежанци през границата /снимки/

17:22, 01 окт 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура-Свиленград води бързо производство срещу 18-годишен ученик от Хасково. По данни на държавното обвинение Добромир Д, ученик от 12 клас е превеждал хора през границата  без разрешение на органите на властта.

От Апелативна прокуратура Пловдив обясняват, че на 27 септември 2015 г. около 16 часа лек автомобил – миниван, марка „Нисан Серена“, с пазарджишка регистрация, управляван от Добромир Д., преминава, без да спре за проверка и удря последната бариера на турския граничен пункт Капъ Куле. Когато влиза на българска територия – на ГКПП-Капитан Андреево, шофьорът спира автомобила в платното за излизане от България, и на линията за гранична проверка слиза от минивана и прави опит да избяга извън пункта.

Служители на Гранична полиция го задържат в района на пункта след преследване. В автомобила, чиито стъкла са били облепени с части от кашони, за де не виждат пътниците, са открити 12 чужди граждани.

При проверка се установява, че това са две семейства от Сирия и Ирак, които пътуват със седем малолетни деца, на възраст от 7 до 14 г. Пред българските власти те обяснили, че били качени на автомобила от кюрдски каналджии близо до граничния пункт Капъ Куле, за което заплатили в Турция по 250 щатски долара на човек. Добромир Д. е трябвало да ги прекара в България, като същия ден той е преминал пеша границата от Република България за Република Турция.

Установено е, че миниванът по документи е собственост на лице от Велинград.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград по бързото производство са разпитани свидетели, установява се собствеността на автомобила и лицата, които са го управлявали при напускане на страната.

12-те чужди граждани от Сирия и Ирак са подали молба за получаване на статут на бежанци, настанени са в Разпределителен център в Елхово. Добромир Д. е бил задържан за 72 часа, а след това е с наложена мярка „гаранция“ в размер на 1 500 лв. До 7 дни ще бъде внесен обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта в Районен съд Свиленград, съобщават още апелативните прокурори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама