В Русе отбелязват Международната нощ на прилепите

06:56, 02 окт 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 2 октомври, от 16:00 часа В Лапидариума на Регионален исторически музей – Русе ще се отбележи за деветнадесети път Международната нощ на прилепите. Организатор на събитието е Регионалният исторически музей, а партньори са Пещерен клуб „Приста”, Арена Медия и Българското дружество за защита на птиците– Русе.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS и се провежда в България от 1998 г., благодарение на Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей (НПМ-БАН). Национален координатор на кампанията тази година е Сдружение "Зелени Балкани". 

Първата Нощ на прилепите е проведена през 1990 г. във Франция и Полша, впоследствие се включват всички европейски страни, а през 2012 г. към нея се присъединяват САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан, с което тя надхвърля мащабите на Стария континент и се превръща в международна.

Регионален исторически музей- Русе ще провокира интереса на публиката към тайнствения живот на прилепите с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници.

Също така работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук, съобщават още от РИМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама