Канят кандидат-кметовете на среща с граждани в Търговище

07:18, 02 окт 15 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждани канят на среща кандидатите за кмет на Търговище. Това е традиционна инициатива на Клуба на нестопанските организации, в навечерието на местни избори. Тази година тя ще е на 9 октомври от 16 часа, като се очаква да присъстват представители на различни неправителствени организации, доброволци и граждани.

Точно на старта на предизборната надпревара от Клуба предложиха на кандидатите за кметове и общински съветници да подпишат Обществен договор за почтено и открито управление в местната власт. Договорът цели да ангажира желаещите да влязат в местното самоуправление с предприемането на действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, както и с дългосрочни мерки за противодействие на корупцията. Той предвижда осигуряване на публичност на управленските програми, провеждане на разяснителна кампания сред избирателите за негативните ефекти от купуването на гласове и контролирания вот, както и създаване на основа за прозрачност, отчетност и почтеност в институциите на местната власт и местното самоуправление като се предприемат мерки за разработване на дългосрочна стратегия за превенция на корупцията в общините.

От своя страна неправителствените организации също се ангажират с провеждането на независим мониторинг на изборния процес, с политическа безпристрастност, с предоставяне на информация и консултации за международните стандарти и добри практики за прозрачно, отчетно и почтено управление в местната власт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама