Продължават дейностите по управление и устройство на ПП „Сините камъни”

07:58, 02 окт 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на октомври продължава работата по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Сините камъни”, обяви директорът на Парка Ирина Петрова. Извършено е цялостно оформяне на туристически маршрути „Хайдушка пътека“ и „Халката”. Изградени са „Пътека на здравето“ със специализиран маршрут за хора с увреждания в местността „Абланово“ и три наблюдателници – на връх „Българка“, на Карандила и местността Моллова курия.

Създават се нови кътове за отдих в местностите Равна река, Слънчева поляна, Гунчов извор, Архангела, Хайдушки извор, Българка, Белите извори, Карандила, Твоята чешма, Сивилова чешма, Даулите, Костова чешма, Самотната чешма. Изграждат се 3 дървени мостчета над водопада Футула и местността Долапите. Извършен е ремонт на 22 чешми на територията на Природния парк. Около чешмите са изградени кътове за отдих с огнища.

Подновява се туристическата маркировка на 15 съществуващи пътеки. В рамките на проекта е ремонтирана сградата на Информационно-посетителския център на парка в началото на Хайдушката пътека. Създава се дендрариум с образователна цел в местността Абланово, където до 31 октомври ще бъдат залесени 30 дръвчета. Обновява се и съпътстващата инфраструктура към Информационно-посетителския център на Карандила. До края на октомври ще се извърши и изолация на електрическите стълбове, които до момента застрашаваха живота на лешоядите. Информационни точки на парка ще има в селата Калояново, Глушник, Ичера и Сотиря. Проектът се изпълнява от 2013 година от Природен парк „Сините камъни” чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз в размер на 85% от общите допустими разходи.Общата стойност на проекта е 553 123 лв., като до момента са усвоени 420 000 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама