България може да остане с 2 МиГ-а, опасява се Аню Ангелов

08:32, 02 окт 15 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има опасност до 2016 г. България да остане с два бойни самолета, каза съветникът по отбрана в Министерския съвет и бивш военен министър Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ. Той обясни, че от 15 МиГ-а са ни останали само четири и може да останем с два, „ако не положим нужните усилия”.

Според него по този начин няма да можем да изпълняваме задълженията си. Все пак той е оптимист, че ще има авиация в страната ни. Ангелов уточни, че по негова информация ще има договор между България и Полша за ремонт на самолетите.

Проблемите в авиацията са тежки, така той коментира подадената и оттеглената оставка вчера на командира на военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Бившият военен министър смята, че състоянието на авиацията ни не е обвързано с внесения законопроект за въоръжените сили, с който да се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България.

„Това, че ще има чуждестранно участие в охраната на въздушното ни пространство, не значи, че нямаме нужда от военновъздушни сили”, каза Ангелов. Той уточни, че няма чужди самолети на нашата територия, защото те са на страни от Европейския съюз, които не са заети с охраняване на техните въздушни граници.

„През 2012 година сключихме рамково споразумение с руската фирма за ремонт на самолетите. След това трябваше през 2013, 2014 и 2015 да се договорят ремонтите на двигателите. 3-4 са ремонтирани. По време на служебното правителство, когато бе министър Шаламанов, това не бе изпълнено”, сподели Ангелов.

По темата с борбата с "Ислямска държава", той каза, че това е терористическа организация, чиито части са пръснати из цял свят. Според него трябва да започне борба срещу идеологията на радикален ислям, която се пропагандира от „Ислямска държава”.

Ангелов каза още, че стратегията на руснаците в Сирия е с цел създаване на нова военновъздушна база в Латакия и разширяване на влиянието им в Средиземно море.

„Целите определят различията между лидерите”, заяви той и обясни, че главната цел на Русия и Иран е кампания за подкрепа на Башар Асад и оставането му на власт, а другата коалиция иска свалянето на Асад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама