Над 60 зоополицаи в България ще следят за насилието над животни

12:25, 02 окт 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на годината или в началото на 2016 г. в България ще заработи зоополиция, която ще се бори срещу насилието над животни. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на кръглата маса „Бъдещето на зоополицията в България“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Създаването на зоополиция в България ще е част от инструментите, чрез които ще се изпълни ефективно Закона за защита на животните, Националната програма за овладяване на безстопаснствените кучета и ще осигурим нормална и здравословна среда на живот“, каза тя.

Танева подчерта, че „липсата на ефективно работещи програми за овладяване на популациите от безстопанствени кучета“ и необходимостта от национална програма и ниска ефективност, които местните власти вземат, са причините за по-ранното въвеждане на зоополиция в страната ни спрямо другите европейски страни.

България е втората в Европа след Холандия, която въвежда специализираното полицейско звено за защита на животните. 

"Досега има над 60 служители от всички области, които ще осъществяват оперативно-издирвателните дейности в звеното", каза зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Според Дион Граус от Камарата на представителите на парламента на Холандия броят на полицаите трябва да се увеличи, защото „60 души не са достатъчни“.

"В Холандия е голяма разкриваемостта на случаите, при които има насилие над животни, както и броят на наложените осъдителните присъди след въвеждането на горещата линия 144 там", сподели той. Граус допълни, че такава гореща линия е необходима и в страната ни. Сред предложенията, които той отправи, е въвеждането на обучение за разпознаване на насилието над животни и необходимостта от екип криминалисти, който да помага на зоополицията.

В Холандия има и зоолинейки, които се грижат за пострадалите животни, изпаднали в шок от нанесеното им насилие, сподели Граус. По неговите думи има мафия, която разпространява малки кучета за разплод и това трябва да бъде проучено.

Засега се знае, че българските зоополицаи ще бъдат въоръжени и ще работят на половин работен ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама