Шофьорът на буса с бежанците скочил в движение и избягал (обновена)

12:43, 02 окт 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шофьорът на микробуса с нелегални емигранти, който бе спрян край Стара Загора, скочил в движение и изоставил возилото, съобщиха от полицията.

Екшънът се разиграл около 16,15 часа вчера. По пътя през кв.”Железник се движел микробус ”Мерцедес Спринтер” със старозагорска регистрация. Източно от хотел-ресторант „Омега”, водачът не спрял на подаден от полицейски служител стоп-сигнал и продължил в посока към село Богомилово. На около 500 м, след кръстовището с бул.”България”, водачът намалил скоростта, скочил в движение от автомобила и побягнал към междублоково пространство в кв.”Железник”. Микробусът изминал на собствен ход около пет метра, навлязъл в пътна канавка и спрял.

В каросерията му  полицаите намерили 28 афганистански граждани, мъже на възраст между 25-35 години и един 17-годишен, нелегално влезли в България.

След гонка с полицията, в района на ул.”Темида”, водачът на микробуса е заловен и е установена самоличността му – Недялко З. на 23 години от Раднево.

Той и пътниците в микробуса са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, уточниха от полицията.

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство срещу 23-годишния Недялко З., от Раднево, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл.281, ал.2, т.1 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Прокуратурата.

Извършен оглед на местопроизшествието, претърсване на товарния автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.

Предстои Недялко З. да бъде привлечен като обвиняем от Районна прокуратура-Стара Загора. Обвинението ще е по приетия преди броени дни изменен текст на чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено на повече от едно лице.  Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 5 000 лева до 20 000 лева, уточниха от Прокуратурата.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама