МРРБ поряза четирима концесионери на плажове в Бургаско

12:45, 02 окт 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на 4 плажа в област Бургас. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която даде пресконференция в града, за да отчете изминалия летен сезон, който приключи официално вчера – 1 октомври.

Плажовете, чиито договори за концесия ще бъдат прекратени, са „Обзор – централен”, „Ахтопол – север”, „Слънчев бряг – север” и „Несебър – юг”, тъй като те са системни нарушители.

Други плажове, при които са отчетени сериозни нарушения, са „Черноморец – юг”, „Златна рибка”, „Каваците – юг”, „Созопол – Буджака”, „Смокините – юг”, „Смокините – север” и „Приморско – централен”. При тях има надвишаване на търговската площ. Установен е висок процент на разположените шезлонги и чадъри.

Регионалният министър обясни, че по Закон глобата за концесионерите нарушители варира от 0,5% до 5% на заета квадратна площ.

Лиляна Павлова изтъкна, че при проверките са установени и плажове, при които няма констатирани никакви нарушения. Това са „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена-север“, „Св. св. Константин и Елена- голям плаж“, „Св. св. Константин и Елена-малък плаж“, „Св. св. Константин и Елена-юг“, „Буните 2“, „Буните“, „Офицерски“, „Рибарски“, „Робинзон“, „Лозенец-Караагач“, които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете „Козлука“, „Св. Влас – изток“, „Св. Влас – запад“ и „Къмпинг „Веселие“.

Павлова отбеляза, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 морски плажа – „Нов плаж Св. Влас“, „Св. Влас-централен“, „Св. Влас-запад“, „Бургас-север“, „Бургас-централен“, „Росенец-север“, „Червенка“, „Черноморец-юг“, „Градина-запад“, „Градина-централен“, „Приморско-юг“, „Китен-юг“, „Лозенец“, „Нестинарка“ и „Бяла-централен 5“. Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за екоплажове „Корал“ и „Делфин“, но в момента има обжалване на процедурите за прекратяване на предишния търг и когато приключат, ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер, ще станат 17.

Служителите на Министерството на регионалното развитие са извършили общо 221 проверки в периода от средата на месец юни до края на септември на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици, отдадени под наем по българското Черноморие. Санкции за над 1 милион лева са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон. 420 000 лева са наложените глоби за административни нарушения на 31 морски плажа съгласно чл. 23 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а близо за 600 000 лв. - за констатирани повторни нарушения съгласно договорните клаузи в договорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама