Любомир Христов: Ще създадем Обществен съвет по въпросите на културата

13:05, 02 окт 15 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на творчески съюзи, читалища, музеи и педагози в областта на литературата, изобразителното, танцовото изкуство и музиката обсъдиха проблемите на културата в Шумен. Дискусията бе организирана от ПП ГЕРБ и кандидата за кмет Любомир Христов. Присъстващите се обединиха около идеята, че е необходима промяна в структурата и начина на управление на културата, които да следват традициите на Шумен, но и да са адекватни на модерното развитие на тези процеси.

Литературният критик Иван Карадочев не скри разочарованието си, че в града няма обединителен център за хората, които се занимават с изкуство и култура. Според него е наложително да се възстанови Клубът на културните дейци. “Шуменската интелигенция има нужда от свое пространство, където да се разпознава, от място, което да събира и представя писатели, художници, музиканти”, допълни Карадочев.

На срещата беше направено предложение да се създаде Обществен съвет по въпросите на културата. “Ако имаше подобен съвет, със сигурност нямаше да имаме такъв паметник на Васил Левски в центъра на града”, възмути се доцент Валентин Кулев от ШУ, председател на шуменското представителство на СБХ. “Щях да получа инфаркт, когато го видях”, каза той и добави, че безхаберието в областта на културата ни принуждава да говорим за професионална самодейност в лошия смисъл на думата. По думите му Фонд “Култура” към общината отдавна се е превърнал във Фонд “Халтура”.

Участниците в дискусията изтъкнаха, че община Шумен няма работеща стратегия за развитие на културата. Според Надежда Милева, директор на Обединената школа по изкуствата “Анастас Стоянов”, общинската администрация няма капацитета сама да организира големи културни събития. “Когато кани специалисти, за да й помогнат, нека те да не са отвън. Шумен има достатъчно талантливи хора, експерти, които могат да се включат доброволно в тяхната подготовка”, предложи Милева.

Сред участниците в дискусията беше и доцент Младен Младенов, преподавател във Великотърновския университет, автор на паметника на Тодор Колев в Шумен. “Някога в Шумен имаше биенале за съвременно изкуство. Заедно с Румен Богданов, Цветан Кръстев и Пламен Соломонски бяхме сред инициаторите. Тук идваха творци от Америка, от Япония. Имаше и международно биенале по скулптура „Мадарски конник“. Шумен заслужава да съживим това, което е било”, обърна се към Любомир Христов доцент Младенов.

Археологът Георги Майсторски е убеден, че в сегашната общинска администрация няма подготвени хора с визия за развитие на културно – историческия туризъм в района. “Този Обществен съвет може да помогне на съветниците и на кметската управа при разработването на стратегия за реклама и популяризиране на историческите и културните обекти”, счита Майсторски.

Деница Узунова, диригент на детския хор към ОДК, припомни, че хор “Бодра песен” има множество национални и международни награди, но няма зала за репетиции. Според нея Шумен се нуждае от нова модерна концертна зала, още повече, че градът е домакин на Международния конкурс “Панчо Владигеров”. Живко Крумов от филхармонията благодари за подкрепата на общината, но предложи бъдещата кметска управа да помисли за възможността да осигури общински жилища за творците, които идват да работят тук.

В разговора се включи и директорката на Младежкия дом Румена Андреева. Тя сподели, че не може да се говори за самодейност, когато става дума за творческите състави към дома и към читалищата. Нина Бояджиева, председател на читалище “Стилиян Чилингиров”, потвърди казаното от Андреева и призова бъдещия кметски екип да подкрепи качествените хора в читалищните колективи.

Кандидатът за кмет Любомир Христов благодари за ползотворната дискусия. Той пое ангажимент да се засили вниманието към професионалните творчески съюзи, младите творци и качествените състави към културните институти и читалищата. “Още от сега мога да кажа, че ще възстановим Клуба на културните дейци и ще създадем Обществен съвет по въпросите на културата в Шумен”, категоричен е Любомир Христов.

В дискусията участваха и кандидатите за общински съветници професор Добрин Добрев, Деница Венециева, професор Стефан Желев и Владислав Григоров.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама