Осъдиха на 2 години условно кмета на Нови пазар

13:13, 02 окт 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Нови Пазар Румен Панайотов е осъден условно на 2 години затвор за отклоняване на 35 000 лева от държавния бюджет, съобщиха от прокуратурата С присъдата си Апелативният съд лишава Румен Панайотов и от право да заема държавна и обществена длъжност  за срок от три години.

Обвинението срещу Панайотов е свързано с отпуснати пари на общината след наводненията през 2004 г. Тогава за Нови Пазар били дадени 35 000 лева за възстановяване на общински мост, но той бил здрав и кметът пренасочил парите за ремонт на пътя за село Беджене.

Прокуратурата го обвини за разпореждане с бюджетни средства извън предназначението им, от което са настъпили вредни последици за държавата или общината, за което е предвидено наказание до 5 години затвор.

Делото бе за злоупотреби при ремонти на общо 19 обекта в община Нови пазар и по него за съставяне на документи с неверни обстоятелства са подсъдими още Георги Митев и Станимир Станев, които бяха осъдени съответно на 5 и на 3 години затвор.

След това Апелативният съд във Варна върна делото на прокуратурата с указания за доразследване. При повторното му внасяне Окръжният съд в Шумен през март т.г.  Румен Панайотов бе признат за виновен за злоупотреба с държавни средства, отпуснати за аварийно-възстановителни работи. Магистратите обаче не наложиха наказание на градоначалника поради изтекла давност.

По другото обвинение – съставяне на документ с невярна информация, ШОС отново намери Румен Панайотов за виновен, но заради изтекла 5-годишна давност не му наложи наказание.

Условна присъда от година и 6 месеца затвор беше наложена само на Станимир Станев по едно обвинение, докато Георги Митев бе оправдан по част от обвиненията, а за други не му бе наложено наказание също заради изтекла давност.

До новата осъдителна присъда на кмета Панайотов се е стигнало след протест на прокурор от Окръжна прокуратура в Шумен. Присъдата подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама