Варненски магистрати осъдиха кмета на Нови пазар

13:26, 02 окт 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Нови пазар Румен Панайотов бе признат за виновен за нецелево разпореждане с бюджетни средства. След протест на Окръжната прокуратура в Шумен, състав на Апелативния съд във Варна  му наложи наказание от две години лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 4 години. С присъдата си варненските магистрати лишиха Панайотов и от право да заема държавна и обществена длъжност  за срок от три години.

Първоначално Окръжният съд в Шумен е признал Панайотов за виновен, но не му е наложил наказание, заради изтекъл давностен срок. Така обаче се е оказало, че заради правната квалификация, по която се е разглеждало делото, не се е стигнало до справедлива присъда. Последвал протест на прокуратурата и сега, след като случая се е гледал и от варненските магистрати, на Румен Панайотов е наложено справедливо наказание, уточниха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна за Topnovini.bg.

След наводненията от 2004 год.  Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет е отпуснала на община Нови пазар целево средства за спасителни и аварийни неотложни действия за ограничаване и премахване на последствията от бедствието. Средствата са били предназначени за изграждане на инженерни съоръжения с цел предотвратяване на непосредствената опасност за живота на хората и конструктивно укрепване на сгради и съоръжения - държавна и общинска собственост, засегнати от бедствието, като потенциално опасни и с наложени забрани и ограничения за ползване.

Част от целевите средства – 35 хил. лева, отпуснати за изграждане на мост, Панайотов пренасочил към други обекти. С това той е нарушил чл. 44, ал. 2 от Закона за устройство на държавния бюджет, като с действията си е осъществил  престъпление по член 254 а, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Присъдата подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд (ВКС).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама