Академик Георги Марков откри в Стара Загора форум за Първата световна война

13:48, 02 окт 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Бележитият български историк академик Георги Марков участва в теоретична конференция посветена на 100 години от влизането на България в Първата световна война (ПСВ), която се проведе в зала 33 на Регионалния исторически музей, съобщиха от Регионалният академичен център Стара Загора, който е съорганизатор на проявата, заедно с община Стара Загора, Регионалният исторически музей, Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и Военно формирование 24150.

Академик Георги Марков откри конференцията с доклад на тема: „Участие на България в ПСВ и резултатите от нея“. Препълнената зала с огромен интерес изслуша интересно поднесенените факти и анализи на именития историк. Председателят на Общински съвет Стара Загора, Емил Христов, от името на организаторите, изрази своята благодарност към акад. Марков и му връчи почетна грамота за поддържане на българския дух и съхраняване на военните ценности от името на община Стара Загора.

Последваха професионално поднесени съдоклади на теми свързани с военно-стратегическите планове на Българската армия в навечерието на ПСВ, мобилизация и боен път на 12-ти пехотен полк в ПСВ, участие на 8-а пехотна Тунджанска дивизия в бойните действия по време на Първата световна война, паметта за участие на старозагорци в Първата световна война.

За гостите на конференцията Регионалният исторически музей (РИМ) осигури разглеждане на културно-исторически обекти в града: РИМ, Музей на религиите, Неолитни жилища, Античен форум.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама