ЕК търси мнението на гражданите на Румъния и България за по-добро сътрудничество

14:03, 02 окт 15 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отворени онлайн консултации с гражданите на трансграничните региони на България и Румъния ще проведе Европейската комисия, за да се запознае с ежедневните трудности, които хората срещат при дейностите си през граница. За да даде повече разяснение за инициативата, днес в Румъния на посещение бе Чарлина Вичева, директор в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на ЕК. Самата среща се състоя в централата на проекта JAMES (център за трансгранични извънредни ситуации) в Гюргево, изграден именно по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg.

"Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg навърши 25 години, и през това време бе постигнато много, но то не е достатъчно. Ние искаме да влезем в директен контакт с хората, и да ги попитаме не само какви трудности срещат и какви проблеми имат, но и да чуем техните предложения за едно по-добро сътрудничество през границите", заяви Вичева. Тя даде за пример сътрудничеството между България и Румъния, което е на много високо ниво и е довело до споразумения, които са без аналог в Европейския съюз. 

Наред с това Европейската комисия ще търси подобряване на съвместните комуникации, процедури, идентифициране на риска в регионите, развитие на сътрудничеството при извънредни ситуации и други.

"Трансграничното сътрудничество е много важно и за държавите като цяло, не само за отделните региони. То дава възможност за взаимно опознаване между отделните институции, и резултатите, които те могат да постигнат заедно", заяви от своя страна Димана Садонкова, заместник-главен директор на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" към МРРБ. По думите й, дори и в момента страните работят усилено по проекти, които не могат да се случат без съвместна работа. 

Комисар Димитър Павлов, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" даде пример със съвместни проекти между Русе и Гюргево, по които е била закупена нова техника, провеждат се и обучения на екипите. В момента дори се търсят възможности за подобряване на съвместната работа между службите в двата града при извънредни или бедствени ситуации. 

Самите консултации с гражданите ще бъдат проведени онлайн, и ще продължат до 21 декември. Резултатите от тях ще бъдат внимателно анализирани, и на тяхна база ще се дадат препоръки на Европейската комисия за по-нататъшни действия. Всеки европейски гражданин може да се включи в дискусията чрез сайта на Европейската комисия: 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама