Административният съд в Пловдив отмени решение за втория Гребен канал

14:04, 02 окт 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Пловдив е отменил решение на РИОСВ - Пловдив, да не се извършва Екологична оценка за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на града в границите на територията на спортен комплекс "Отдих и култура" - територията, предвидена за изграждане на Втори гребен канал, научи Пловдив Topnovini.bg. 

Административният съд е установил, че решението на РИОСВ - Пловдив, не е мотивирано по адекватен начин, тъй като не е отчетено наличието на проект за изграждане на Втори гребен канал, попадащ в границите на изменението на Общия устройствен план.

Екодирекцията не е спазила и задължителни разпоредби, според които изменението на ОУП изисква подробна екологична оценка, каквато не е извършена. Без конкретна обосновка РИОСВ - Пловдив, декларира липса на очаквани трайни негативни въздействия върху защитени видове и територии, както и липса на кумулативно въздействие от други проекти.

"Целта на изменението на ОУП - Пловдив, е прокарване на нови инвестиционни намерения в близост до Гребния канал", сочат и заключенията на две технически експертизи по делото. Според вещите лица е недопустимо зелените площи в Пловдив да се намалят до 11 квадратни метра на жител и 570 000 квадратни метра храсти и дървета да се предвидят за изсичане, тъй като това противоречи грубо на нормативните изисквания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама