Синдикатите продължават да настояват за увеличение на учителските заплати (аудио)

15:03, 02 окт 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Позицията ни е категорична - ние сме за увеличение на заплатите на училителите и на работещите в системата на образованието. Не приемаме варианта с бонусите."

Това заяви днес председателят на синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" София Юлиян Петров, който бе официален гост на 11-ата отчетно-изборна конференция на регионалния синдикат "Образование" към СРС на КТ "Подкрепа". На форума в Гранд хотел "Рига" присъства още зам. областният управител Станимир Станчев и др.

Петров дори заяви, че най-вероятно ако се вземе решение само да се раздадат бонуси на училителите, те ще ги върнат в знак на протест с настояване за трайно решение на проблема с възнагражденията в образованието.

"Увеличението, сметнато към тези 20 млн. лв., които трябва да се отпуснат, е към 50 до 70 лв. В проценти това е 10-12 %. Работна група в министерството, заедно с наши представители, заедно със социалните партньори и работодателите правят разчети за увеличение, което да е с около 12%. Само за увеличение на заплати са необходими още 80 млн. лв. в следващия бюджет, но всъщност дори са необходими много повече", каза още Петров, като изрази надежда до 2 седмици да има яснота за параметрите на бюджета, като се направят необходимите разчети за това как да се похарчат в това направление въпросните 20 млн. лв., както и за увеличение на заплатите в образованието през следващата година.

В тази връзка Юлиян Петров не пропусна да отбележи, че за повишаване на качеството на образованието и за да стане учителската професия по-привлекателна е наложително възнагражденията в тази област да се увеличат дори със 100%.

"След промените в Кодекса на труда много от колегите са вече в пенсионна възраст. Има и препоръка на Министерството на образованието за подмладяване на системата. Това поставя системата пред сериозно изпитание и липса на учители. Ако се пенсионират всички, които имат това право, а те са около 10 000 - 12 000, системата ще почувства остър глад на педагогически кадри. Тогава може да се наложи да внасяме учители от Китай. Трябва да има увеличение на заплатите, за да се увеличи интереса към професията, а и да се поддържа качество на образованието, каквото е заложено в новия Закон за училищно образование", коментира Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама