Роумингът в Евросъюза пада от 2017 г.

15:11, 02 окт 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От юни 2017 г. пътуващите в рамките на Европейския съюз няма да плащат такси за разговори в роуминг. Новата разпоредба ще позволи на хората да провеждат телефонни обаждания, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет във всяка европейска страна, без допълнително заплащане.

Решението беше взето без обсъждане на заседанието на министрите от страните-членки на Европейския съюз. Еврокомисарят Кристалина Георгиева съобщи на страницата си в социалната мрежа, че от 2017 г. роумингът ще е само спомен от старата сметка за телефон и че решението на Съвета на Европейския съюз е окончателно.

Новите законови положения ще влязат в сила три дни, след като бъдат обнародвани в официалния орган на Европейския съюз, което се очаква да се случи в началото на ноември.

Решението идва около две години, след като Европейската комисия даде предложение за единен пазар на далекосъобщенията. От 2007 г. Европейският съюз постепенно започна да намалява цените на роуминга с идеята за пълното им отпадане. Така цените за роуминг за разговор и SMS-и падна с 80 на сто от 2007 г. досега, а цените за пренос на данни - с 91 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама