Белоглав лешояд пътува драматично до Стара Загора

16:47, 02 окт 15 / Любопитно 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белоглав немски лешояд, получен в рамките на проект „Нов живот за лешоядите”,  преживя истинска драма при пристигането си в България, разказаха от сдружение „Зелени Балкани”

На 29 септември птицата пристига в 21 часа на крилете на редовен пътнически полет от Франкфурт за София. Лешоядът трябвало  да пътува към Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора, за кратък период на карантина, преди да бъде преместен в една от адаптационните волиери в Стара планина, за да бъде пуснат на свобода.  

Планът за пътуването обаче тотално се объркал, когато шофьор, кола и птица увиснали на аварийни светлини още на „Цариградско шосе” в София. След близо час опити за организиране на спасителна операция, в полунощ на шосето пристига аварийно камионче, което натоварва немския опел, заедно с лешояда и опечаления шофьор и потегля за Пловдив. „Най-невероятното беше, че техникът на  „Пътна помощ” разпозна колата по логото, защото е работил на летището и каза, че е товарил на тази кола лешояди”, разказват от екипа на „Зелени Балкани”.

 Екипажът пристига след два сутринта направо пред сервиза, където се оказва, че и повиканият на помощ „Фолксваген” не може да събере голямата транспортна кутия с лешояда. „Представете си изумлението на техниците, които сутринта намериха пред вратата си и кола, и лешояд!”, обясняват съпровождащите птицата.

Трети автомобил успешно транспортира вече разочарованият от българското обслужване лешояд до Стара Загора. В Центъра птицата е посрещната от екип ветеринари и специалисти, които го прегледали и се уверили, че среднощните приключения не са сломили духа му.  Немският лешояд вече в компанията на друг белоглав лешояд, който в момента се лекува в Спасителния център. Новият лешояд е излюпен през май месец тази година, в зоопарк Allwetterzoo, Мюнстер, Германия. Това е петият лешояд, който идва оттам, три от птиците са отдавна пуснати на свобода.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама