Шуменци дискутираха по темата за референдума

17:08, 02 окт 15 / Политика 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дискусия за референдума се проведе днес в залата на читалище „Добри Войников” в Шумен. В дебатите, организирани от Асоциация „Прозрачност без граници” участваха ученици, представители на неправителствени организации, граждани.

Програмният директор на асоциацията Ваня Нушева и преподавателят по политология от Софийския университет Стойчо Стойчев представиха пред аудиторията част от аргументите в подкрепа на двете тези – „За” и „Против” електронното гласуване.

Според Нушева, когато се отнася до важно политическо право, въпросът – „Има ли смисъл да участвам?” не стои открит.

„Ако не участваме в референдума, например, даваме негативен знак на себе си, на своите деца, а и на политиците”, смятат политолозите.

Според тях е важно дискусията за електронното гласуване да стане достояние на българите в чужбина. Те са и най-заинтересовани то да се въведе, така ще участват по-лесно в управлението на страната. 

Асоциацията „Прозрачност без граници” вече повече от 15 години работи по различни въпроси, свързани с добри практики в управлението и мониторинг върху дейността на политическите партии.

От 2009 г. неправителствената организация осъществява наблюдение на самия изборен процес с помощта на доброволци.

Според Нушева, въпреки че напоследък има тенденция законодателството да се подобрява, все още не се санкционират достатъчно ефективно купуването на гласове и контролираният вот.

На 25 октомври българските граждани в страната и чужбина ще имат възможност да участват в национален референдум с въпрос “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Референдумът ще се проведе успоредно с изборите за местни органи на властта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама