Газовата връзка с Румъния готова до средата на 2016 г.

17:47, 02 окт 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Газовата връзка с Румъния може да бъде финализирана до средата на 2016 година, прогнозира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутати. В момента тече избор на изпълнител на последния етап на интерконектора - по дъното на река Дунав. Интерконекторът трябваше да е готов още през май 2013 година, но заради технически проблеми проектът още не е готов. 

Крайният срок за набиране на оферти е 16 октомври и ако има интерес и няма обжалване на процедурите - договорът с изпълнител може да бъде подписан до началото на декември, смята тя.

Пред депутатите Петкова посочи, че избраният през 2012 година изпълнител на подводната част не е направил необходимите геоложки проучвания и не е изпълнил задълженията си в срок. Затова и договорът с асоциацията между две румънски и една българска компания е прекратен, а предвидената неустойка – усвоена от банковата гаранция.

Теменужка Петкова увери от трибуната на Народното събрание, че междусистемната свързаност е приоритет за правителството и се работи активно не само по връзката с Румъния, но и с Гърция, Сърбия и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама