ЦИК разкрива най-много допълнителни секции за референдума във Великобритания, Испания и САЩ

07:51, 04 окт 15 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) определи държавите, местата, както и броя на избирателните секции, които ще се образуват допълнително за гласуване извън страната при провеждането на национален референдум на 25 октомври т.г.

Решението е публикувано на сайта на избирателната комисия, като то е взето на вчерашното ѝ заседание въз основа на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Най-много новоразкрити секции ще има във Великобритания (44), Испания (42), САЩ (41), Германия (25) и Турция (21). Нови избирателни пунктове бъдат открити и в Гърция (18), Франция (12), Холандия (9), Австрия (9), Италия (9), Кипър (7), Белгия (7), Канада (7), Молдова (6) Швейцария (5), Норвегия (4), Дания (4), Австралия (4), Сърбия (3) и Швеция (3).

По две допълнителни секции за гласоподавателите ни зад граница ще отворят врати в Ирландия, Македония, Полша, Португалия, Република Южна Африка, Финландия и Чехия.

По една ще има и в Албания, Израел, Казахстан, Южна Корея, Кувейт, Ливан, Люксембург, Мароко, Малта, Нигерия, ОАЕ, Румъния, Русия, Сингапур, Братислава, Словения, Унгария и Хърватия.

С писмо на Министерство на външните работи въз основа на отговор от Министерство на отбраната е направено мотивирано предложение да не се образуват секции за гласуване в Афганистан, Кабул и Кандахар поради „съображения за повишена опасност за сигурността на гласоподавателите в района“.

ЦИК вече постанови да бъдат открити 307 избирателни секции в 40 държави по света. Те ще заработят автоматично на местата, където на последните парламентарни избори са гласували повече от 100 души.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама