18 безработни се конкурират за едно работно място в Добрич

08:33, 04 окт 15 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В област Добрич 18 безработни се конкурират за едно работно място, обявено на трудовата борса, като средната заплата е 502 лева. Това сочат данните на Агенция по заетостта за свободните работни места, обявени в нейните териториалните поделения. Анализът е извършен от Института за пазарна икономика.

Прегледът на данните на агенцията за свободните към 3 септември 2015 г. работни места показва, че свободни са 14 771 работни места, разпределени в 6 068 обяви. От активните обяви 54% са за безсрочни договори, 44,8% за срочни и само 1,2% за граждански договори. 82,6% от обявите са за 8-часов работен ден, а вторият най-висок дял (5,8%) е за работа на половин работен ден (4 часа).

В област Добрич свободните места са 405, при регистрирани безработни за месец юли 7 282.

За близо 70% от обявените в страната свободни работни места няма предварително определено заплащане. По различните видове договори заплатата е упомената в 31% от обявите за безсрочен договор, в 29% от обявите за срочен договор и само в 6% от обявите за граждански договор. Средната брутна заплата за свободните работни места в страната (изчислена на база 8-часов работен ден) е 536 лв. Това е чувствително по-ниско от средната заплата за страната, която, според НСИ, е 868 лв. Възможно обяснение е, че на пазара на труда болшинството от свободните места са за по-ниско квалифициран и съответно – по-ниско платен труд. Друга част от обяснението може да се търси в характеристиките на работодателите и безработните, които използват бюрата по труда като средство за намиране на работа – публичен сектор, малки и средни предприятия с не особено атрактивни позиции от гледна точка на заплащането и условия на работа. Обикновено работодателите прибягват до по-скъпите услуги на агенции за подбор на персонал за по-експертни или високи позиции, за които заплащането е по-високо, а намирането на добри кадри – по-трудно.

В област Добрич средната заплата по обявените позиции е 502 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама