Френски фотограф показва в Пловдив замъците на катарите

10:31, 04 окт 15 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба, посветена на катарските замъци, строени от последователите на богомилите, ще подреди в Пловдив френският фотограф Филип Контал. Експозицията ще бъде открита на 7 октомври в галерия "Константин" (бул. "Марица" 69), съобщиха организаторите.

Фотосите на френския майстор на обектива разказват за катарските замъци в Южна Франция, строени от френските последователи на богомилите по най-високите части на Пиренеите. На тези свещени за тях места, близо до небето и ухото на Бога, те са се събирали да се молят и да обменят идеи. Там са се и укривали, когато започват гоненията на Инквизицията срещу тях.

На откриването проф. Дамян Попхристов ще представи на пловдивската публика книгата си "За богомилите от уста на ухо". Авторът в продължение на 17 години се занимава с изучаване на езотеричните школи, а книгата му е плод на многогодишните му изследвания и е изцяло посветена на Богомилското учение.

Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на Инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Фотоизложбата на Филип Контал ще остане в пловдивската галерия до 3 декември т.г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама