Нетрадиционен симфоничен рок концерт представя Разградската филхармония

12:28, 04 окт 15 / Култура 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нетрадиционен симфоничен рок концерт ще представи Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Спектакълът „От Бах до симфоничен рок и Queen” е посветен на Международния ден на музиката и ще се състои утре от 19 часа в залата на филхармонията, съобщи композиторът Петър Радевски.

Той сподели, че е написал този концерт, защото иска да предложи не само на културната общественост на Разград, но и на българската музикална култура един съвременен, модерен концерт в изпълнение на професионалния състав от прекрасни инструменталисти от Разградската филхармония. Друга важна причина според автора да съчетае рока със симфоничната музика е привличането на младите хора в концертните зали, когато има симфонични и оперни спектакли.

„Един композитор сяда на пианото не защото трябва да напише някаква форма - било симфония или концерт, а защото има инвенция. Така се роди този мой концерт като партитура”, каза Петър Радевски. Той отбеляза, че музикантите изсвирват партитурата, но зрителят зрителят има нужда да почувства музиката като движение, а не като изсвирена пулсация. „Затова съм безкрайно впечатлен от работата на маестро Чимширов, защото ние сме различни като усещане, но нюансите, които изграждаме, драматургията на тази партитура, това е интересното”, обясни композиторът. Той добави, че в Симфоничния рок концерт публиката ще има възможност да чуе една модерна хармония, смяна на темпо, агресивно свирене от страна на солистите, познати мотиви от любими рок-песни.

Концертът е в три части: Диалогично, Романтично и Екстремно. Диригент е маестро Георги Чимширов. Като солисти ще се изявят самият композитор Петър Радевски, Сава Вутов - пианист и Пламен Загоров - ударни инструменти. Програмата вкючва две произведения - „Концерт за пиано и струнен оркестър във Фа минор №5 от Й.С.Бах и концерт за камерен оркестър „Симфоничен рок“.

Билети се продават на касата на филхармонията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама