Цацаров отряза КАТ гонките да са престъпление

13:39, 05 окт 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е против разширяването на Наказателния кодекс чрез криминализиране на шофирането без книжка и на гонките което он "Пътна полиция" предлагат да се запише в промените в Закона за движение по пътищата.

"Аз съм категоричен противник на идеи, които например бяха манифестирани от ръководството на КАТ преди време от типа на криминализиране на гонките", каза Цацаров пред журналисти по време на откриването на учебната година на кандидатите за младши съдии и младши прокурори, предаде репортер на София Topnovini.bg. В тази връзка може да "превърнем в престъпление и движението с каруци в града", което по неговите думи е безумие. Според него по този начин Наказателният кодекс ще стигне до 700 - 800 члена.

Главният прокурор смята, че принудителните административни мерки трябва да се прилагат по-бързо. Той даде за пример снемането на регистрационните табели, спирането от движение на моторни превозни средства и по-голямата събираемост на санкциите. По неговите думи Законът за административните нарушения и наказания "не обслужва ситуацията в момента".

От своя страна премиерът Бойко Борисов смята, че съдебният процес, който е свързан със сериозни нарушения на пътя, трябва да приключва с наказание в рамките на 24 часа.

По-рано днес началникът на "Пътна полиция" главен инспектор Бойко Рановски заяви в ефира на бТВ, че се предвиждат нови драстични мерки за нарушения на пътя, част от които да влязат в Наказателния кодекс и да предвиждат възможност за отнемане на автомобила. 

На въпрос дали главният прокурор се е запознал със сигналите на работодателските организации във връзка със злоупотребите в енергийния сектор, Цацаров каза, че е "създадена група от прокурори от Върховната прокуратура и агенти от съответната дирекция от ДАНС". На тях е възложен анализът на сигналите за злоупотреби в енергетиката. Тези анализи са свързани и с работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и с възобновяемите енергийни източници, които са "средство за акумулиране на печалби без ефект за обществото", каза още той. Резултатите от тях ще бъдат ясни до месец.

Относно сигнала на Нова ТВ за купуване на гласове по време на изборите Цацаров се обърна към журналистите да не хиперболизират работата си, смятайки че те вършат работата на прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама