Разединение пълзи сред западни лидери в отношението им към Башар Асад

17:33, 05 окт 15 / Свят 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на задълбочаващата се криза в Сирия и руската намеса в конфликта, единодушните доскоро западни лидери започнаха да изпадат в разногласия по отношение на Башар Асад и някои започнаха да допускат, че той може да е част от решението в борбата срещу „Ислямска държава“.

"Асад е част от решението"

В интервю за германското информационно радио Deutschlandfunk, излъчено в неделя,  канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че режимът на Асад е част от политическото решение на конфликта. 

„По отношение на Сирия, вече съм казала, че са нужни военни усилия, но те няма да донесат решението“, каза Меркел. „Имаме нужда от политически процес, който досега никак не върви добре.“ По-нататък Меркел доста директно заявява, че режимът на Башар Асад трябва да бъде включен в преговорите за намиране на край на конфликта.

Подобна е и позицията на Русия, която счита, че Башар Асад е основният съюзник в борбата срещу „Ислямска държава“.

"Асад е касапин"

Междувременно Франция, Великобритания и САЩ продължават да са твърди противници на всякаква подкрепа за Башар Асад и остро критикуват руските военни действия в Сирия. 

Британският премиер Дейвид Камерън, също в неделя, обвини Русия в подкрепа за „бруталния диктатор в Дамаск“. „Те подкрепят касапина Асад, което е ужасна грешка и за тях, и за света“, каза Камерън пред ВВС. „Това ще направи региона нестабилен, ще доведе до още по-силна радикализация и укрепване на тероризма. Бих им казал да сменят посоката и да се присъединят към нас в борбата „Ислямска държава““.

Френският премиер Манюел Валс също разкритикува подкрепата за Асад и настоя, че Башар Асад трябва да бъде отстранен от власт. 

„Да го кажем ясно: този преход не може да е свързан с Башар Асад, който е главният виновник за сегашното положение в Сирия”, посочи Валс пред агенция AFP. „Реабилитиране на Асад би било преди всичко морална грешка” и срещу него биха се обявили както самите сирийци, така и съседните арабски страни, каза френският премиер. 

Той подчерта, че Франция е готова да обсъжда уреждането на сирийския конфликт с всички партньори, включително Русия и Иран. 

Също в неделя френският президент Франсоа Оланд предупреди в интервю за телевизия Arte, че „разделянето на Сирия“ би довело до религиозни войни между сунити и шиити в Близкия Изток. Той отбеляза, че Русия не е съюзник на западната коалиция, атакуваща „Ислямска държава“. „Той не е наш съюзник в Сирия, той е съюзник на Асад“, каза Оланд. 

Американският президент Барак Обама също разкритикува руската намеса в Сирия. По думите му неуспехът на Русия да направи разлика между „Ислямска държава“ и умерената опозиция е „рецепта за катастрофа“.

По думите на Обама Путин „не прави разлика между „Ислямска държава“ и умерената сунитска опозиция, която иска да прогони Асад. От руска гледна точка, те всички са терористи, а това е рецепта за катастрофа“.

Башар Асад благодари за руската подкрепа

Междувременно самият Башар Асад каза в интервю за иранската новинарска мрежа, че коалицията с Русия, Иран и Ирак трябва да успее във войната в Сирия, защото евентуален провал ще доведе до пълен хаос и ще унищожи целия регион. 

Башар Асад обясни, че страната му и Русия имат дългогодишни добри отношения. „За разлика от Запада, руснаците никога не са се опитвали да ни наложат нищо, най-вече в настоящата криза“, каза Асад. 

Сирийският президент похвали и намесата на негова страна на Иран и Ирак. Той поясни, че Китай не е директно замесен във военния конфликт, но „подкрепя руската роля и руските усилия“.

Башар Асад не пропусна да атакува и Запада по въпроса с бежанците. Той обяви, че цялата отговорност е на западните държави, които подкрепят тероризма в Сирия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама