Евросъюзът е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция

20:11, 05 окт 15 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция, но турската страна трябва да бъде готова да действа. Положението със стотиците хиляди мигранти, отправящи се през Турция към Европа трябва да бъде прекратено. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Туск Европейският съюз не може да се справи сам с бежанските потоци и се нуждае от турската подкрепа. Той съобщи, че при разговора със своя гост е настоял за спазването на съществуващите договорености, включително на С за реадмисия.

„Споразумяхме се, че не може решението в Сирия да бъде намерено, докато оставяме Русия да поразява цели на опозицията срещу Башар Асад. Съгласихме се да се борим с "Ислямска държава" (ИД), добави Туск.

„В Турция има близо 2,5 милиона мигранти, 300 000 са от Ирак, а 2,2 милиона са от Сирия. Никога не сме дискриминирали бежанците по вяра и етнос, приели сме всички. Досега сме похарчили 7,5 милиарда долара за справянето с бежанската криза, а от международната общност сме получили 417 милиона долара. Продължаваме да поддържаме политиката на отворените врати, никога не сме изпращали в други държави дошлите в Турция бежанци“, заяви президентът.

Той отбеляза, че в Европейския съюз засега са пристигнали 250 000 мигранти. По неговите думи от самото начало на сирийската криза Турция е поела тежестта с бежанците от името на международната общност.

Ердоган приравни като терористи „Ислямска държава“, Кюрдската работническа партия (ПКК) и Патриотичната демократична партия (ПДП). Според него трите организации работят заедно. Няма "добри" и "лоши" терористи, ПКК и ПДП са като ИД, обобщи турският президент.

„Турция с решимост води борба срещу терористите от ИД и ПКК, опитваме се да запазим равновесието между сигурността и свободата; не насочваме усилия срещу отделни етноси, целта ни е да пречупим гръбнака на терористите, които посягат и на мирното кюрдско население. Няма да се откажем от демократичните постижения в Турция от последното десетилетие“, допълни президентът.

Той призова за съвместна работа с ЕС. Ако искаме да решим бежанската криза, трябва да работим заедно, да обявим защитена от тероризъм зона, както и зона, забранена за полети, посочи той.

„Невъзможно е бъдещето на ЕС да се разглежда, без да се взима предвид Турция. Влизането на Турция в ЕС остава стратегически избор, не бива пред него да бъдат поставяни изкуствени политически бариери, преговорният процес трябва да бъде съживен“, заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама