Георги Фиданов ще представлява началника на отбраната във ВК на НАТО и на ЕС

07:35, 08 окт 15 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият заместник-командир по подготовка на силите и началник-щаб на военноморска база Бургас контраадмирал Георги Фиданов ще бъде назначен на нова работа.

Правителството предлага на Президента на Република България да го освободи от длъжността „Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност” и да го назначи за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. Решението е взето на вчерашното заседание на Министерския съвет.

Предлага се промяната да влезе в сила от 19 октомври т. г., когато длъжността се овакантява поради освобождаването от военна служба на генерал-лейтенант Галимир Пехливанов.

Контраадмирал Георги Фиданов е добре познат в Созопол, където започва кариерата си като офицер през 1983 г. с постъпването на служба в 10 бригада ракетни и торпедни катери. Последователно преминава всички корабни длъжности от командир на ракетно-артилерийска бойна част до началник на ракетен катер, става и началник-щаб на бригадата леки сили. В периода от 2002 до 2007 г. се издига до заместник-командир по подготовка на силите и началник щаб на военноморска база Бургас.

През 2006 г. като старши национален представител на борда на фрегатата „Дръзки” Фиданов участва последователно в операцията на НАТО „Active Endeavour” и във военноморския контингент на мисията на ООН в Ливан ЮНИФИЛ. Участвал е в редица национални и международни военноморски и съвместни учения.

Впоследствие служи в щабовете на ВМС и при Министерството на отбраната. Произведен е в звание „комодор“ от юли 2009 г., а през месец май 2014 г. става "контраадмирал".

С Указ на Президента от 3 април 2012 година е назначен за съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама