Ненчев се среща с министрите на отбраната на членките в НАТО

07:51, 08 окт 15 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе в Брюксел и във фокуса на дискусиите ще бъдат Планът за готовност за действие на НАТО, стратегията за противодействие на хибридната война и разширената политика за киберотбрана, както и необходимостта от подобряване на способностите, ресурсите и механизмите на НАТО в отговор на нововъзникващи предизвикателства в контекста на дългосрочната адаптация на Алианса. В дневния ред на срещата са включени и дебати за руската намеса в Сирия и неприемливото нарушаване на въздушното пространство на Турция.

Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28“, на което ще бъдат обсъдени отделните инициативи, включени в Плана за действие за готовност, новосъздадените щабни елементи за интегриране на силите на НАТО, както и развитието на способностите на Алианса.

В нарочна сесия ще бъде разгледано развитието на обстановката в Сирия и Афганистан. На работен обяд министрите на отбраната ще разгледат променената обстановка по сигурността в Европа и възможностите за дългосрочно адаптиране на НАТО извън вече набелязаните мерки по Плана за готовност за действие. Срещата ще завърши със заседание на Комисията НАТО-Грузия, по време на което ще бъдат обсъдени изпълнението на приетия в Уелс „Съществен пакет на НАТО за Грузия“, реформите в отбранителния сектор на Грузия и отношенията й с НАТО.

По време на форума министър Ненчев ще проведе двустранни срещи с министрите на отбраната на Гърция - Панос Каменос и на Грузия - Тинатин Хидашели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама