Изложба „СимБиотично“ ще бъде експонирана в Областен информационен център – В. Търново

08:40, 08 окт 15 / Култура 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътуваща интерактивна изложба „СимБиотично“, посветена на Атанасовското езеро край Бургас, ще бъде експонирана в офиса на Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново, бул. „България“ № 24 (бивш Пионерски дом), съобщиха от Областния информационен център. 

Експозицията ще бъде отворена за посещения на 13 октомври (вторник) от 9,00 ч., като същия ден от 16,00 часа ще бъде и официалното откриване.

Освен че е мястото, където се добива най-много сол, Атанасовското езеро е и най-богатият на птици район в България. Основният акцент в изложбата е поставен върху сложните взаимовръзки в екосистемата и ролята на човека в тях. Целта е да се популяризират природните ценности на крайбрежната лагуна и да се повиши интереса и подкрепата за нейното опазване.

Изложбата е иновативна за страната, а информацията в нея е интерпретирана по атрактивен за посетителите начин чрез забавни илюстрации, фотоси, анимация, модели, пъзели, аудио и видеоклипове и др.

Посетителите ще добият представа за езерото в миналото и как то се е променило с времето. Ще научат и за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за климата и за заплахите, които стават все по-реални и сериозни за екосистемата. Самата експозиция е продукт и на симбиозата между нейните автори – млади архитекти, дизайнери и еколози от Бургас.

Изложбата „Симбиотично“ е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ), финансиран чрез програма LIFE+ на Европейската комисия. Проектът се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и „Черноморски солници“ АД.

Изложбата за Атанасовско езеро ще бъде експонирана в ОИЦ – Велико Търново до 26 октомври и ще бъде отворена за посещения всеки ден от 9 до 17 часа, без почивните дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама