Цветан Василев: Част от министрите на Борисов са под контрола на ДПС

08:44, 08 окт 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цинизмът на това правителство е толкова голям точно заради това, че не знам каква част от министрите на премиера Бойко Борисов са негови министри и каква част са под контрола на кръга ДПС. Със сигурност има министри, които са повече под контрол на Пеевски и компания, отколкото на Борисов.

Това обяви бившият собственик на КТБ Цветан Василев в интервю по ТВ7.

По думите му финансовият министър Владислав Горанов внушава непрекъснато, че не може да се спасят повече от 35% от активите на банката.

„Това е поредната обработка на общественото мнение. Те са разчели какво могат да постигнат с бърза продажба и са видели възможностите си да остойностят част от усилията си по събарянето на банката. Трябва да се покаже „ей, вижте го този Василев какво е направил, че едва и 30% не могат да се спасят, а той претендира, че банката му била здрава“. Продължавам да твърдя, че КТБ бе една от най-виталните банки, защото имаше контрол върху работещ активен бизнес“, обясни банкерът.

Василев сподели, че го боли от всичко това, което се случва и допълни, че няма някакъв гениален план. Според него в банката има активи за още 2 млрд. евро и те можело да бъдат осребрени от държавата.

„Ситуацията след КТБ ще бъде опустошителна – като ситуацията в Германия след Втората световна война. Не преувеличавам", коментира банкерът. "Независимо от всички свищовски опити на финансовия министър Горанов да залъгва, че бюджетният дефицит в момента е 3,8% според официалната статистика."

Василев уточни, че до такава ситуация ще се стигне, ако приемем за невъзрвъщаема държаваната помощ към ПИБ и ако не се върнат средствата към Фонда за гарантиране на влоговете. - Тогава отиваме към бюджетен дефицит от порядъка на 8-9%.

Василев сподели, че не знае колко сигнала трябва да се подадат в прокуратурата, за да се види, че точно действията на прокуратурата разграбват банката.

По думите му кръговете около Делян Пеевски и бизнесмена Александър Сталийски организирали в общи линии атаката срещу банката и в момента материализират тези свои усилия чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва с добро около от всички институции и правителството. Според Василев активите отивали в нечий джоб, без една стотинка да влиза в бюджета на страната. В момента най-сериозният бизнес бил свързан с брокерските компании на Делян Пеевси и Александър Сталийски – всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой да се сдобие с този актив на някаква минимална цена.

„Системата е проста „Искаш ли да ти уредя „Виваком“ на тази цена? Добре, ако ти уредя компанията на тази цена, остатъка ще ми го платиш ли?"  Все още собствеността на компанията не е променена, но се използва съобразно интересите на едни други хора“, разказва Цветан Василев.

По думите на банкера той не е писал за това на Борисов, защото няма комуникация с него. Според Василев чрез обединяването на усилията на държавата, останалите кредитори на КТБ и неговата помощ могат да бъдат възстановени голяма част от загубените средства на Фонда за гарантиране на влоговете и на вложителите. Това ще се случи чрез откупуване на работещите активи на банката и се използването на събраните средства вътре.

„Това не може да стане без мен по ред причини. Това са проекти, които са минали с активното мое участие. Ангажираните хора с тях ми вярват, защото са започнали да ги правят заради мен или аз с колегите от банката сме им повярвали за да ги подкрепим", казва банкерът.

"Няма да ме спрат нито репресиите, нито заканите, нито докладите на странно съюзилите се кредитори на статуквото. Трябва да докажа невинността си. Въпросът е, че аз нямам гаранции за справедлив процес", заяви Василев и добави, че прокуратурата проявява безправие спрямо него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама