Парламентът избра Константин Пенчев за конституционен съдия, въпреки опитите на "Патриотите" да извиват ръце

10:20, 08 окт 15 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алъш-веришът в Народното събрание достигна ново ниво. Съвсем открито, от парламентарната трибуна, депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров, поиска от ГЕРБ и Реформатоския блок да подкрепят "правилния" кандидат - Михаил Кожарев, издигнат от "патриотите" и нееднократно свързван с Делян Пеевски, за конституционен съдия. В противен случай депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов щели да преразгледат подкрепата си за промените в Конституцията и антикорупционния закон.

В крайна сметка обаче управляващото мнозинство "не клекна" и Константин Пенчев бе избран за член на Конституционния съд с 98 гласа "за", 12 "против" и 33 "въздържали се".

 

Дебатите по представяне на кандидатурите "патритотите" превърнаха във вадене на кирливи ризи, като не можаха да кажат и една добра дума за своя кандидат, но извадиха одитен доклад за периода, в който Пенчев е бил председател на ВАС и заявиха, че има нарушения, които не биха могли да станат факт без неговия подпис. Съпредседателят Валери Симеонов цитира заключения от доклада за купени консумативи за 60 години напред и други нарушения, обвини го, че е премълчал факти за предоставянето на земи около Приморско срещу земя за определен магистрат, че лично е разпределял дела и дори е участвал в решаването им, вместо това да става на случаен признак, че е укрил апартаменти в данъчната си декларация.

Преди дни държавният глава назначи и своите две предложения за конституционни съдии - Филип Димитров и Мариана Карагьозова-Финкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама