Йенс Столтенберг призова Русия да спре подкрепата си за Асад

10:23, 08 окт 15 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да прекрати подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. „Опасявам се, че руснаците не взимат на прицел основно Ислямска държава, а други опозиционни групи, както че и подкрепят режима. Призовавам ги да играят конструктивна роля, да не подкрепят режима, защото това не допринася за намиране на политическо решение“, заяви Столтенберг, цитиран от БТА.

„Видяхме силно нарастване на руското военно присъствие в Сирия, въздушни и ракетни удари, нарушаване на турското въздушно пространство - всичко това буди тревога. Има нова необходимост от намиране на политическо решение в Сирия, няма дълготрайно военно решение, сраженията трябва да спрат, необходим е преход“, посочи генералният секретар.

„НАТО е способна да защити от всяка заплаха всеки съюзник“, заяви Столтенберг в отговор на въпрос, свързан с нарушаването на турското въздушно пространство от руски изтребители. Той определи руските военни действия в Сирия като притеснителни и отбеляза, че те се отразяват на алианса.

„Изправени сме пред опасности от много посоки, към които се добавя мигрантската криза. Отговорът на НАТО е най-голямото укрепване на съвместната отбрана от Студената война насам“, каза Столтенберг. 

По повод днешното заседание на министрите на отбраната от пакта той съобщи, че очаква окончателно одобрение за разширяването на силите на НАТО за бързо реагиране. Вече имаме способностите и инфраструктурата за трайно разгръщане на юг, ще оценим какво е необходимо за противодействие на настоящите и бъдещите нападения - кибернетични и обичайни, добави той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама