Цацаров: Не може съдебната система само да иска увеличение на бюджета

11:30, 08 окт 15 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не бива да се посяга на статута на магистратите. Безусловно това, което е постигнато през годините трябва да бъде запазено. Но от друга страна, не може съдебната система само да иска увеличение на бюджета. Тя трябва и да даде.

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров коментира поредни разногласия между Висшия съдебен съвет и финансовото министерство във връзка с искането на магистратите за по-голям бюджет за съдебната система, съобщава „Правен свят“.

Преди началото на редовното заседание на ВСС той каза още, че не са възможни, нито необходими промени в статута на магистратите. Но съдебната система има огромен ресурс за вътрешни икономии, които трябва да бъдат реализирани.

„Не може системата да се развива по начин, по който тя само да иска увеличение на бюджета. Не може да се разчита само на това, което държавният бюджет ще даде на съдебната власт. Тя самата трябва да покаже, че част от необходимите средства ги осигурява с оптимизация на бюджета – ясна програма за намаляване на разходите. Защото има достатъчно резерви, с които може да осъществи част от необходимите средства за съществуването си“, добави Цацаров.

Преди броени дни финансовият министър Владислав Горанов призова магистратите да се откажат от решението си за увеличаване на заплатите им, както и тези на съдебните служители. Той дори заплаши да внесе законодателни промени, с които да настъпят промени в начина на формиране на заплатите на магистратите, парите, които получават за облекло и обезщетенията при напускане на системата. В началото на годината пък стана ясно, че НАП не събира вземанията на съдебната власт, а те възлизат на милиони.

На заседанието на ВСС членовете му ще подготвят отговор на призива на финансовия министър, който ще му бъде изпратен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама