Милан, прегазил пешеходец, излиза от ареста срещу 10 хил. лв. (обновена)

12:18, 08 окт 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският окръжен съд измени мярката за неотклонение "Задържане под стража" на подсъдимия Милан Дивеков с "Парична гаранция" в размер на 10 000 лв. Двадесет и две годишният младеж бе в ареста за това, че на 12 август 2015 г., карайки личния си автомобил с висока скорост, причини смъртта на шестдесет и три годишния Димитър Д. Деянието беше извършено на пешеходна пътека на бул. "Н. Вапцаров" в Пловдив, късно вечерта.

Съдът прецени, че на този етап няма опастност обвиняемият да възпрепятства събирането на доказателства или да повлияе на свидетелите. Няма реална опасност младежът да извърши ново престъпление, както и да се укрие, прецени още съдът. Затова срещу Дивеков беше взета по-лека мярка.

Милан Дивеков е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране с превишена скорост. Според защитника му - адвокат Димитър Антонов, неговият довереник не е участвал в гонки или демонстрация на висока скорост, нямал е вандалски прояви.Загиналият Димитър Д. като пешеходец също е имал рисково поведение - влязъл е бягайки в опасната зона на пешеходната пътека. Наличието на храсти също са затруднили обвиняемия да прецени добре обстановката.

Прокурор Стефани Черешарова каза, че изменението на мярката е неоснователно. В автотехническата експертиза е установено , че обвиняемият е карал със 100 км/час, като при 76 км/час е нямало да се стигне до този фатален край. Прокурорът наблегна , че Милан е карал с почти двойна на разрешената скорост.

Милан Дивеков обясни на съдия Милена Рангелова, че съжалява за случилото се. В отговор на нейни въпроси разказа, че е завършил училище по автотранспорт и в момента работи като монтьор със заплата 600 лв. Живее със сестра си в собствен апартамент. Съдията припомни на обвиняемия, че за деянието му законът предвижда от 3 до 10 г., като вероятно наказанието ще е ефективно.

По случая са разпитани около 20 свидетели. Започната е и вътрешна проверка в полицията, тъй като във вечерта на инцидента служителите са освободили Милан и не са уведомили дежурния районен прокурор.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд. Прокурор Черешарова бе категорична, че ще протестира мярката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама