Лекарският съюз иска от Борисов актуализация на бюджета на здравната каса

12:26, 08 окт 15 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз (БЛС) е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравносигурителна каса (НЗОК) за 2015 г., съобщи пресцентърът на съсловната организация. 

От БЛС настояват Борисов да предложи за дебат в Министерски съвет необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК с цел покриване на текущия и очакван до края на настоящата година дефицит.

Осигуряването на средствата в бюджета на НЗОК е държавна политика, посочват от БЛС в писмото. Аргументирайки се чрез различни законови текстове, от БЛС допълват, че изпълнителната власт е ангажирана да осигури необходимите средства за гарантиране на конституционното право на гражданите на здравна грижа. 

Според БЛС "не е допустимо недостигът на средства да се компенсира за сметка на изпълнителите на медицинската помощ. Не е допустимо извършената от лечебните заведения дейност да не бъде заплатена, тъй като не са налице средства в бюджета на НЗОК, при условие на задължение за Министерски съвет, чрез дотация да ги осигури". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама