По идея на Божидар Димитров изработват златна българска царска корона

12:33, 08 окт 15 / Култура 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще има златна средновековна царска корона. Идеята за нея е на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, съобщиха от НИМ.

Той вече е одобрил модела на короната, която ще бъде изработена безплатно от ювелира Стойчо Везенков. Златото за нея, което ще е около 1,5 кг., е дарение от проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Дарение са и бисерите и скъпоценните камъни.

„Така за копието на короната няма да бъде похарчена и стотинка от държавния бюджет“, похвали се Димитров.

Идеята му за изработване на короните на царстващите български двойки е дошла, след като разбрал, че унгарската кралска корона, която се намира в местния парламент като символ на унгарската държавност, също е копие.

Според Божидар Димитров българите и унгарците, вследствие на злощастни исторически събития, са загубили следите на средновековните владетелски корони. Професорът обаче твърди, че съществуват достатъчно подробни рисунки на средновековните ни корони. Именно заради това ще може да се направи копие.

За модел на възстановяваната е взета короната на цар Константин Тих от фреска в Боянската църква от 1259 г. След като копието бъде готово, Божидар Димитров възнамерява да го изложи за Коледа в НИМ, където то ще остане завинаги.

„В Народното събрание може само да гостува за седмица-две“, добави директорът на музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама