Денис Ершов даде показания пред съда по обвинението за източване на над 1 млн. лева

13:01, 08 окт 15 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд изслуша показанията на бившия собственик на "Петрол" Денис Ершов и финансовия директор на компанията Цветан Димитров. Двамата са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според обвинението Ершов е сключил предварителен договор с Цветан Димитров, чрез който са били присвоени повече от 1.093 млн. лв от "Петрол АД". Периодът, за който се отнасят повдигнатите обвинения, е от 10 март 2009 до 20 юли 2010. Тогава Денис Ершов е бил член на управителния съвет, а после и на надзорния съвет на "Петрол". Димитров е бил директор на отдел "Финанси и икономика" в "Петрол" АД. 

Цветан Димитров започна с кратка предистория. Той разказа, че от 2001 г. работи в "Петрол". От 2005 г. е финансов директор в компанията, а в периода 2006-2010 е изпълнявал длъжността на изпълнителен директор. От септември 2009 до 2010 е бил упълномощен да се разпорежда с лимити до 10 млн. долара в публичната компания. "Това са официалните лимити и над тях трябваше да изисквам решения на управителните органи", казва Димитров. По думите му през 2010 компанията е била в тежко финансово положение. Имала е задължения от 100 млн. долара - непосилна сума за тогавашното състояние на "Петрол". Предприети били действия по търсене за рефинансиране. 

При продажбата на компанията на Ершов били отразени параметрите по задълженията. Те са били с 9% лихва. По думите на Димитров служители в компанията са ползвали кредитни карти. Условията за ползването им е всеки месец изразходените средства да бъдат върнати, както и се случвало. Димитров увери съда, че не е имало никакви забавяния в това отношение. Той отговарял за този процес, както и за отпускането на авансови плащания. "Няма как над 1 млн. лева да се даде като аванс. Няма как управителните органи да не са знаели за тях. Отчетите са одобрени и качени за публичен достъп“, каза той. 

Според Димитров не имало забележки към разходите на управляваните от него сектори. Напротив - те били одобрявани от УС в началото на всяко тримесечие, който и към сегашния момент застава зад решенията си.  

Денис Ершов на свой ред разказа, че в края на 2008 в качеството си на председател на на "Петрол" получил информация от УС за задаваща се остра криза в компанията. Според тогавашния доклад в най-близко време "Петрол" няма да може да погасява задълженията си. Прогнозите били през 2010 компанията да се окаже в ситуация на просрочие. 

По-нататък изследванията показали, че един от акционерите и председател надзорния съвет Митко Събев е изгубил на фондовата борса повече от 130 млн. евро. Парите били собственост на "Петрол" АД. Налагало се да бъдат обезпечени или да бъдат продадени част от активите на компанията. Ершов започнал преговори с потенциални инвеститори като „Газпром“, „Роснефт“ и др. Успоредно с това с УС се заел с разработване на антрикризисен план, възложен главно на Цветан Димитров. 

През май 2010 на разширено съвещание планът е бил представен. "Това съвещание се оказа повод за изостряне на отношенията между акционерите на "Петрол", казва Ершов. По думите му по-нататък и действия срещу него от страна на Митко Събев придобили криминален характер. Събев подменял документи с други, които били със задна дата или невярно съдържание. Събев лъжесвидетелствал, подправял подписи, правил опити за присвояване на собственост в особено големи размери. 

В заключение Ершов сподели, че съществуват задължения на негово име към "Петрол" и той не ги отрича. "Това са търговски отношения и ние по належащ начин и в конкретните срокове ще уредим взаимоотношенията си", увери Ершов и предстааи кореспонденция между него и компанията. 

Съдът насрочи ново заседание на 20.10. 2015 от 10.00 часа, на което ще бъдат изслушани пледоарии на защитата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама