Новото гръцко правителство получи вот на доверие

13:11, 08 окт 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас получи вот на доверие от парламента. Кабинетът беше подкрепен от всички 155 депутати от коалицията СИРИЗА и дясноцентристката партия "Независими гърци", съобщи БНР.

В реч пред народните представители Ципрас обеща да изведе Гърция от кризата до 2019 г. Той поиска първата оценка на новото кредитно споразумение да приключи до края на ноември, за да може да започне преговори за облекчаване на дълга на страната преди края на 2015. 

Премиерът обеща още да намери начин да облекчи положението на най-бедните гърци и да открие алтернативни мерки за някои от непопулярните политики, за които настояват кредиторите. Той изрази увереност, че в началото на 2017 г. Гърция ще се върне на капиталовите пазари, което е ключово условие за финансирането на страната без спасителни заеми. 

Очаква се парламентарната група на премиера да бъде подложена на тест през следващите седмици по време на гласуванията за различни реформи, увеличаването на данъците и намаляването на пенсиите, които Атина трябва да направи, за да получи транш от 3 милиарда евро и да отблокира 25 млрд. евро за рекапитализация на банките, посочва Ройтерс. 

До 15 октомври първата серия от 48 промени трябва да се превърнe в закони. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама