Съдия Деница Вълкова: Правят се неверни внушения, че увеличението на заплатите ни е несправедливо

13:26, 08 окт 15 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В обществото се правят внушения, че ние не работим, а искаме увеличение на заплатите, което е дълбоко невярно. Това заяви на брифинг председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова, която отскоро заема този пост, след като спечели конкурс на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя коментира актуалната тема за гласуваното увеличение на заплатите, което срещна отпор от финансовия министър Владислав Горанов. Последният отправи призив към ВСС да се откаже от решението си за скок на възнагражденията.

Деница Вълкова каза, че ще проведе срещи с магистратите от Бургас, Сливен и Ямбол, на които да се обсъди дали решението на Висшия съдебен съвет за увеличение на заплатите нарушава или изпълнява закона. Това било важно да се изпълни, тъй като в момента се водят разговори между изпълнителната и съдебната власт и често това индексиране на заплатите се представяло като едно несправедливо увеличение, без да се държи сметка, че това е формула в закон. И тя е въведена по настояване на европейските партньори още през 2010 г.

Вълкова заяви, че само от толерантност и от разбиране, че не размерът на техните възнаграждения е водещото в мотива им да упражняват тези професии, не са поставяли активно въпроса за обсъждане още през 2012 г., когато е спрял да се прилага законът. За последно той е приложен по времето на тогавашния правосъден министър Диана Ковачева.

Деница Вълкова съобщи, че ВСС е сключил споразумение с частните съдебни изпълнители, на които ще се възлага да събират деловодни разноски, държавни такси и глоби по делата, които средства да са за увеличаване на бюджета на съдебната власт. Общо 162 млн. лв. са несъбраните суми за цялата страна. До момента НАП е отказвала да събира тези средства, а те са дължими на държавата и в частност на съдебната власт. За Бургас има определени шестима частни съдебни изпълнители, които ще се заемат с тази дейност.

„Ако започне една активна работа по този въпрос, парите ще бъдат събрани. А те са толкова много, че сумата е в пъти по-голяма от необходимите средства за увеличението на заплатите, което в момента се коментира дали е справедливо. Тази инициатива на ВСС е нужна, за да не се правят неверните внушения в обществото, че ние не работим, а искаме увеличение на заплатите, което е дълбоко невярно”, коментира Вълкова.

52 млн. лв. е сумата, необходима да обезпечи увеличението на заплатите за 2016 г. не само за магистратите, а и за всички съдебни служители. Формулата за увеличението не е заложена само в решението на ВСС. Това решение на практика прилага закона, който определя формулата. А тя е заложена на базата на обективни данни – на средна бюджетна заплата, за която има официални статистически данни, а не се определя съгласно субективната оценка на съдиите.

Що се отнася до увеличението, което е гласувано от 1 ноември за двата месеца на 2015 г., то било финансово обезпечено от икономии, които вече системата е направила и тези средства не се налага да се вземат отнякъде или тепърва да се очакват икономии. Това е вече констатиран излишък, който е наличен.

Съдия Вълкова каза още, че е взела решение в нейния екип да останат досегашните заместник-председатели на Апелативния съд – Георги Кошничаров, който е ръководител на наказателното отделение, Златина Иванова, ръководител на гражданското отделение. Запазва се позицията и на Емилия Нашева – дългогодишен ръководител на търговското отделение. Вълкова мотивира своето решение с това, че и тримата й колеги са много опитни съдии. Освен това направените отчетни доклади в последните няколко години и конкретно последният сочи, че 96 % от всички разгледани дела са приключили в тримесечни срокове, което нарежда Бургаския апелативен съд на едно от първите места в цялата страна по този показател. Взет е под внимание и фактът, че от всички разгледани от ВКС дела на БАС 87 % са потвърдени изцяло, което е много висок процент.

Предвижда се скоро да бъдат подменени компютрите на служителите в съда с чисто нови. Ще се направи нов дизайн на сайта на Бургаския апелативен съд, в който ще има и нови функционалности. Направено е и запитване към ВСС за откриване на бройка за пресаташе на съда, за да се подобри връзката между БАС и медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама