Среща за превенцията на отпадането от училище се провежда в Ганд хотел „Рига“

14:25, 08 окт 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионална среща за отчитане на резултатите от плана за изпълнение на стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система 2013-2020 г. се провежда днес и утре в гранд хотел „Рига“.

Тя е втора поред и е част от създадения през 2014 г. Национален план за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система деца. Това обясни за Topnovini.bg директорът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) в Русе Димитър Райнов.

Той коментира, че преждевременното излизане на учениците от образователната система вече е много сериозен проблем за България, тъй като става дума за един голям контингент от млади хора, които остават без перспективи. Това става по най-различни причини, но най-сериозната и с най-голям дял за създаване и задълбочаване на проблема е социално-икономическата.

Хлапетата в България отпадат от училище, не поради слаб успех, нежелание и неразбиране на гражданите да дадат добро образование на децата си, а защото подрастващите заминават с родителите си в чужбина, като там или не учат, или го правят в друга образователна система. В случаите, когато те се връщат в България все още в ученическа възраст, много трудно се реинтегрират в училище.

Министерството на образованието е предприело мерки, в изпълнението на които са включени и много институции, например Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социалто подпомагане, бюрата по труда и др., обясни още Димитър Райнов.

Днешната среща е втора в изпълнение на изготвения план. През 2014 г. е отчетена първата учебна година от началото на работата по него. Ежегодно ще се дава сметка за свършеното, до края на срока на прилагането му, който е до 2020 г. включително.

През миналата година, отново по това време, са проведени 6 срещи в цялата страна по региони за планиране, като настоящата е част от същата поредица. В нея се отбелязват резултатите от отминалата учебна 2014/2015 година и приложените мерки, които са набелязани при предишна среща. Русе е домакин на директори на училища от областите в Северния централен район за планиране.

Резултатите ще станат ясни утре, когато ще се обобщят резултатите и ще бъдат очертани необходими нормативни мерки, които със съдействието на управляващите могат да станат част от действащото законодателство. За целта на форума в Русе присъстват представители на Министерството на образованието.

Всички региони в страната са еднакво и много дълбоко засегнати от отпадането на деца от образователната система, каза още директорът на РИО-Русе. Между 250 и 300 подрастващи отпадат годишно във всяка от 28-те области в България.

Най-често това се случва между V-и и VIII-и клас. Причината е отново емиграцията. Родителите отиват в чужбина и докато децата са още малки, ги оставят на грижите на баби и дядовци в началното училище, а когато поотраснат, ги вземат при себе си в държавите, в които са се преместили да живеят.

Проблемът с незавършването на училище вече засяга тежко цялото население на страната, а не само отделни групи или етноси, макар че изключително високият процент на безработица сред малцинствата пропъжда родителите в чужбина, като те вземат със себе си и децата си, а малчуганите билингви се реинтегрират много по-трудно в образователната система, поради слабото владеене на български език.

Като фундаментален проблем пред образованието, заетите в него посочиха тежките икономически проблеми, които засягат и вече сериозно застрашават цялото общество, а не само отделни негови групи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама