Светлана Алексиевич е носителят на Нобеловата награда за литература за 2015-а

14:28, 08 окт 15 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нобеловият комитет обяви тазгодишния носител на Нобеловата награда за литература. Това е 67-годишната беларуската писателка Светлана Алексиевич. Тя получава наградата "за нейните полифонични творби, паметник на страданието и смелостта в наше време.

Алексиевич е наричана "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора. Години наред тя събира материал, за да издаде първата си книга  - "Непознатото лице на войната" (1985 г.). Творбата е базирана на разказите на стотици жени, които са участвали във Втората световна война.

Това е първата книга от мащабния цикъл на Алексиевич, наречен "Гласове от утопия", който описва живота в Съветския съюз от гледна точка на обикновения човек.

Сред темите, застъпени в творчеството на писателката, са Чернобилската криза ("Чернобилска молитва', 1997 г.) и съветското нахлуване в Афганистан ("Цинковите момчета", 1990 г.).

Наградата е на стойност 8 милиона шведски крони или 972 хиляди долара. 

Литературата е четвъртата обявена тази година Нобелова награда. Призът носи името на своя основател, изобретателят Алфред Нобел, и се присъжда от 1901 година за постижения в областта на науката, литературата и мира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама