Официално прехвърлиха собствеността на Гарнизонна фурна в Пловдив (снимки)

14:48, 08 окт 15 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата "Гарнизонна фурна" в Пловдив вече е с официален общински статут.

Областният управител Розалин Петков връчи тържествено ключовете и  договора за безвъзмездно ползване на 7декара частна държавна собственост с данъчна оценка 2 млн. и 600 хил. лева на изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски.

"Най-доброто решение е този имот да се даде на Община Пловдив и тя да го използва по предназначение", допълни той.

Имотът ще бъдат предаден за управление на район "Западен", ще се използва, по думите на Кацарски, за всичко, което преценят районните кметове и ще бъде полезно за хората.

Имотът включва 9 сгради, като 8 от тях са с предписание за събаряне. 250 хил.лв. ще струва на Община Пловдив процедурата по разрушаването им и разчистването на терена. 12 хил. лв. пък е годишният данък за имота.

Единствената сграда без предписание за събаряне се използва за архив от Здравната каса. Поет е ангажимент към нея, че тя ще продължи да използва архива, но предстоят разговори относно боядисването и освежаването на сградата.

Представителите на общинската администрация увериха, че парцелът от 7 дка няма да бъде застрояван и разпродаван, а ще се озелени и облагороди.

Югоизточната част на имота ще стане част от междублоковото пространство на ул. "Копривките", а северната ще стане част от парка на бул. "Копривщица". Парцелът е в границите на "Зелена зона" и новоизградените паркинги ще корепондират с "Младежки хълм" и парк "Отдих и култура".

Територията зад МОЛ "Пловдив" също ще бъде облагородена и залесена, ще се изградят нови паркови терени.  

От Община Пловдив съобщиха още, че след решение на Министерски съвет улицата, явяваща се продължение на ул. "Царевец" и свързваща бул. "Свобода" с бул. "Пещерско шосе", преди собственост на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, вече е на Общината и ще бъдат започнати проектирането и реконструкцията й.

Голямата Базилика от вчера вече е с общински статут, след като държавата даде управлението на имота на Общината, което позволява да се започне проектиране, издаване на строителни разрешения, както и разпореждане с всичко изградено (музей и презентационен център).

86 декара военни имоти се очаква да бъдат дадени на Общината до края на годината. Те са планирани за строеж на административни сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама