Районните прокуратури в Асеновград и Карлово с нови шефове

14:57, 08 окт 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Калоян Димитров и Димитрина Шекерева бяха избрани днес от Висшия съдебен съвет (ВСС) с мнозинство за административни ръководители на районните прокуратура съответно в Асеновград и Карлово.

Двамата кандидати представиха концепциите си за работа и бяха изслушани от членовете на Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Димитрина Шекерева подчерта, че ще работи за запазване на добрите практики и постигнати досега резултати. "Приоритет ще бъде и засилване на взаимодействието с контролните органи на територията на общините Карлово и Сопот, възлагане на конкретни проверки по текстовете, по които те имат необходимия ресурс за проверки и специализация", подчерта пред ВСС Шекерева. В концепцията е записано още въвеждане на заложения в Закона на МВР принцип на случайно разпределение на делата още на досъдебното призводство.

Шекерева е с 25 години юридически стаж, от които шест като прокурор в Районна прокуратура - Карлово.

Административният ръководител на Районна прокуратура - Асеновград, Калоян Димитров представи постигнатите резултати на прокуратурата през първия си мандат. Той заяви, че прокурорите от Асеновград са на едно от челните места в страната по показатели като брой внесени актове в съда, бързи и незабавни производства, най-малко оправдани и най-малко върнати дела и др.

"Създадена е много добра комуникация с разследващите полицаи, като от голямо значение е непосредственият контрол, който оказват прокурорите във фазата на досъдебното производство", обяви Димитров.

Въведена е практика при образуване на досъдебно производство дежурният разследващ полицай да докладва случая на дежурен прокурор, който да анализира фактическата обстановка и да се прецени какъв вид досъдебно производство да се стартира.

Непосредственият контрол от страна на прокуратурата спрямо разследващите полицаи, както и многото заповеди, издадени във връзка с общата организация на работа, и не на последно място въведеният в полицията случаен принцип на разпределение на делата районният прокурор Калоян Димитров отчита като причина за големия брой бързи и незабавни производства.

Калоян Димитров има 17 години юридически стаж, осем от които като магистрат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама